дзвінок
час роботи
Пн-Пт: 08:00 -17:00
RU EN
UA
меню

Гідропоніка – нове слово в аграрній справі

Вирощування методом гідропоніки – один з найбільш ефективних способів отримання розсади або сільськогосподарських рослин в тепличних умовах. У його основі занурення коренів в інертне середовище, що містить всі необхідні поживні речовини для активного зростання і розвитку культур.

гидропоника промстан

Що таке гідропоніка

Через відсутність необхідних знань та достатньої інформації багато хто ставиться до цієї технології з побоюванням. Хоча гідропоніка – не що інше, як альтернативний спосіб вирощування рослин. Його активно використовують в Австралії, Америці, Канаді та європейський країнах.

Ця концепція з'явилася у США в 1930-і роки і активно розвивається по сьогоднішній день. Суть методу полягає у вирощування паростків у воді. Їх коріння занурені в розчин поживних речовин, завдяки чому рослини швидше розвиваються, дають хороший урожай і практично не схильні до захворювань. Від типу культури і умов її вирощування залежить склад водного розчину, концентрація поживних речовин та інші показники.

Згідно з дослідженнями вчених, ефективність гідропоніки в 3–5 разів вища за інші методи овочівництва. При цьому необхідно забезпечити достатнє постачання не тільки вологи і поживних речовин, а й тепла, світла та, звичайно ж, повітря.

Види теплиць

Щоб зрозуміти, що таке гідропоніка як метод вирощування овочів, розглянемо основні типи середовищ, в яких можуть знаходитися рослини. Вони діляться на три основні групи:

  1. Рідке середовище. Для вирощування рослини її коріння занурюється в розчин, що містить необхідні хімічні сполуки і достатню кількість кисню. Розрізняють три технології, на базі яких можлива гідропоніка:
  • глибоководна;
  • плавуча (в контейнерах);
  • технологія живильного шару.
  1. Повітряне середовище. Для реалізації цієї технології коріння рослин занурюють в затемнені контейнери, де їх регулярно зрошують поживним розчином.
  2. Субстрат. Для вирощування паростків використовується спеціально підібраний, добре аерований ґрунт. Його полив виконується шляхом регулярного зрошення або затоплення. Найпоширенішими субстратами є: волокно кокосових пальм, перліт, торф, базальтова вата та ін. У них також повинні знаходитися такі мікроорганізми, як Trichoderma harzianum. Вони забезпечують «легкість» та пористість штучного субстрату.

Найпоширеніший – останній спосіб вирощування рослин методом гідропоніки. Він може здійснюватися в різних умовах:

  • розташування рослин у жолобах на полицях;
  • занурення саджанців в контейнери;
  • вирощування в мішках;
  • поверхневе (на піску).

 

Крім відмінностей в умовах вирощування, відрізняються і принципи циркуляції води. Це може бути відкрита система чи контур замкнутого типу. У першому випадку надлишок просто стікає у дренаж. Для другого характерна постійна рециркуляція розчину з поживними сполуками. При повторному поливі використовують дезінфекцію. Основними речовинами для обеззараження виступають: хлор діоксид, озон, натрій гіпохлорит, хлорнуватиста кислота, УФ-випромінювання.

промстан лотки для теплиц

Як спланувати діяльність з вирощування овочів

Незважаючи на високу ефективність використання теплиць і методу гідропоніки, перш ніж організувати бізнес, необхідно продумати багато нюансів. В першу чергу потрібно підібрати рослини і визначити максимально придатне для них середовище. Після вивчення особливостей технології стає зрозуміло, що на управління виробництвом буде витрачено багато зусиль. Справа в тому, що при культивації культур методом гідропоніки навіть незначна помилка може стати фатальною. Заключний етап – це аналіз кінцевого результату, планування ринку збуту продукції, а також фінансові кошториси.

Коли всі можливі ризики враховані, розглянемо, чому гідропонний метод вирощування овочів активно використовується сучасними аграріями. Основною причиною є значна економічна вигода. Вона досягається за рахунок високої врожайності і скорочення кількості ресурсів, необхідних для реалізації метода. За допомогою гідропоніки в нашій країні вирощуються переважно зелень і овочеві культури. На ці рослини існує цілорічний попит, тому, з точки зору збуту, вони є найбільш вигідними. Крім того, при культивуванні в захищеному ґрунті вони дають більш високу врожайність, на відміну від інших с/г культур.

Ще одна перевага гідропоніки – зниження витрат на виробничі потреби за рахунок:

  • раціональної витрати енергії для локального обігріву субстрату;
  • відсутності необхідності додаткової обробки ґрунтів (оранка, аерація);
  • скорочення кількості необхідного субстрату в 15–30 разів;
  • раціонального використання води (завдяки крапельному поливу та встановленню зворотного контуру);
  • зменшення пропорцій необхідних мінеральних добрив (до 40%);
  • економії на пестицидах (їх можна повністю виключити);
  • контролювання і своєчасного регулювання показників інертного середовища.

Важливими є і соціальні причини підвищення популярності гідропоніки. В першу чергу це цілорічне забезпечення робочими місцями персоналу, що обслуговує теплиці з культурами. Крім того, обробка ґрунтів проводиться без застосування сільськогосподарської техніки. Немає необхідності дотримуватися районування, а також захищати рослин від бур'янів, використовуючи небезпечні пестициди та інші хімічні сполуки. Завдяки впровадженню сучасних технологій, трудомісткість роботи знижується в рази. При цьому висока ефективність застосування гідропоніки і можливість створити сприятливі умови для вирощування практично в кожній теплиці дозволяє розвивати бізнес у будь-яких районах.

Основні переваги вирощування на гідропоніці

Підбиваючи підсумок, виділимо основні переваги сучасної технології:

  1. максимальна врожайність культур при мінімальних економічних затратах;
  2. раціональне витрачання основних ресурсів (вода, електрика, хімічні сполуки та ін.);
  3. економія простору: завдяки використанню тепличних лотків для гідропоніки, кожен квадратний метр можна використовувати більш ефективно в порівнянні з іншими методами вирощування;
  4. прискорене зростання, розвиток і дозрівання рослин за рахунок більш якісного і рясного постачання поживними речовинами;
  5. скорочення трудовитрат;
  6. вирішення проблем з районуванням і надмірним виснаженням ґрунтів;
  7. покращений склад культур – завдяки рясному харчуванню та постачанню корисними мікроелементами. Ці речовини не йдуть у ґрунт і не потрапляють до стічних вод, а накопичуються в рослинах;
  8. відсутність необхідності використовувати пестициди, гербіциди та інші сполуки, які отруюють ґрунт.

При виборі гідропоніки важливо врахувати і можливі недоліки технології та деякі складності її застосування. До них відносять суворе дотримання пропорцій робочого складу розчинів. При вирощуванні рослин у ґрунті він служить своєрідним буфером. Якщо ж мова йде про гідропоніку, то рослини не захищені від людського фактору! Їх не можна перегрівати/переохолоджувати. Температура повинна завжди знаходиться у діапазоні 18–22 °C. Важливо також пам'ятати, що гідропоніка підходить не для всіх культур.

Следующая статья
27 cічня 2020
Реконструкція промислових будівель і споруд: на що краще звернути увагу
Навіщо потрібна реконструкція пром. будівель? Існують як мінімум 2 причини реконструкції промислових будівель - моральний і фізичний знос. Так само, як і будівництво, будь-яка реконструкція починається зі складання проекту, який необхідно погоджувати. . .
Читати докладніше
Предыдущая статья
14 квітня 2019
Особливості сендвіч-панелей ППУ для будівництва холодильних камер
Сендвіч-панелі застосовуються не тільки для зведення складів, житлових будинків і комерційних об'єктів, але і для холодильних, морозильних установ. Цей матеріал з роками стає дедалі популярнішим, поступово витісняючи з ринку бетонні блоки та цеглу.
Читати докладніше

Зв'яжіться з нами прямо зараз, і ми зробимо пропозицію,

від якої ви не зможете відмовитися!

Пн-Пт: 08:00-17:00
zavod@promstan.com.ua