дзвінок
час роботи
Пн-Пт: 08:00 -17:00
RU EN
UA
меню

Особливості сендвіч-панелей ППУ для будівництва холодильних камер

Сендвіч-панелі застосовуються не тільки для зведення складів, житлових будинків і комерційних об'єктів, але і для холодильних, морозильних установ. Цей матеріал з роками стає дедалі популярнішим, поступово витісняючи з ринку бетонні блоки та цеглу. Сендвіч-панелі випускаються в широкому асортименті, тому при виборі плит для будівництва холодильних установок потрібно враховувати цілий ряд важливих факторів. Матеріал повинен бути легким, здатним підтримувати потрібну температуру з найменшими витратами на електроенергію. Ідеальним варіантом є сендвіч-панелі ППУ. Що це таке і як зібрати їх у цілу конструкцію? У цій статті є відповіді на актуальні питання.

сэндвич-панели

Панелі ППУ — що це таке

Сендвіч-панель являє собою тришаровий «бутерброд». Складається з двох листів міцної сталі. Між ними розташований теплоізоляційний наповнювач — пінополіуретан. Листи покриваються поліефірною фарбою або оцинковуються. Товщина металу становить близько 2.5 мм. Поліефірне покриття має гарну адгезію, рівномірно і щільно розподіляється на поверхні сталевого листа. Вона надійно захищає матеріал від механічних пошкоджень, іржі, а також покращує теплоізоляційні показники ППУ-панелей. Використовуються для будівництва холодильних, морозильних камер. Асортимент розмірів панелей дозволяє створити установку потрібного розміру і місткості.

Замки «шип-паз»: особливості

Сендвіч-панелі з'єднуються за допомогою замків одинарного, подвійного або потрійного типів. Спосіб кріплення визначається шириною перетину самої плити. Так, вузькі сендвіч-панелі з'єднуються одинарними замками, а широкі — потрійними. Це необхідно для забезпечення міцного кріплення і запобігання утворенню «містків холоду». За рахунок наявності замків панелі швидко збираються, а при установці не потрібно використовувати спеціальну піну і герметики.

7 переваг пінополіуретанових сендвічів

Чому саме цей матеріал застосовується для будівництва холодильних камер? Причин тому безліч, основні з яких:

  1. Вага. У порівнянні з аналогічними конструкціями з утеплювачем мінеральною ватою пінополіуретанові панелі мають меншу масу. Прошарок теплоізоляційного матеріалу щільний, але легкий. Завдяки цьому панелі підходять для будівництва споруд на піщаних і інших видах ґрунту.
  2. Високий показник теплоізоляції. Якщо порівняти пінополіуретанові панелі з цегляною кладкою, то стіна шириною в 1,5 метра має ті ж властивості, що і плита товщиною всього 10 см. В результаті витрати на зведення будівлі з пінополіуретанових панелей будуть істотно менше.
  3. Висока термостійкість. Діапазон температур пінополіуретанових панелей варіюється від -80 до +120 градусів Цельсія. Завдяки цій характеристиці всередині приміщення нескладно створити оптимальні умови для зберігання різних типів товарів.
  4. Довгий термін служби. Плити оброблені спеціальним антикорозійним покриттям. Воно захищає матеріал від негативного впливу вологи. Термін експлуатації складає близько півстоліття. При цьому матеріал зберігає свої початкові характеристики протягом перших 10 років. Далі зношування складає близько 5% за кожні наступні п'ять років.
  5. Стійкість до зовнішнього впливу. Пінополіуретанові сендвіч-панелі добре захищені від впливу бактерій, грибків, агресивних середовищ.
  6. Міцність. Матеріал здатний витримати механічне навантаження та не деформується з часом.
  7. Простота монтажу. Завдяки спеціальним замкам для зведення складу не знадобляться бетонні розчини і додаткові елементи. Такий спосіб монтажу дозволяє повторне застосування панелей. У разі необхідності їх можна розібрати, перевезти на іншу ділянку і зібрати заново. При цьому будівля буде мати такі ж характеристики, як і при першому монтажі.

При виробництві пінополіуретанових сендвіч-панелей не використовують токсичні матеріали, які могли б виділяти шкідливі речовини. Вони підходять для будівництва складів, призначених для зберігання продуктів харчування, ліків та інших товарів.

Як підібрати матеріал для холодильної камери

Пінополіуретанові сендвіч-панелі мають ширину 100–118 см. Довжина становить до 16 метрів. При виборі головним фактором є саме ширина сендвіча. Від неї залежатимуть показники теплоізоляції, вид холодильної установки.

ВАЖЛИВО! Максимально допустимий рівень втрати температури — 10 Вт/м2. Вона компенсується за рахунок інтенсивності роботи холодильного обладнання. Уникнути втрат не вдасться через різницю температур ззовні та всередині установки.

Перед вибором панелей для холодильних камер потрібно провести ретельні розрахунки. Так, якщо різниця між внутрішньою і зовнішньою температурою всього 10–12 градусів Цельсія, то підійде матеріал товщиною 40–50 мм. Аналогічні ж сендвічі для будівництва морозильних камер тривалого або короткочасного зберігання не підійдуть. Через високі втрати збільшується навантаження на обладнання, а отже — і споживання електроенергії. Для морозильних камер варто купувати матеріал з більшою товщиною.

Особливості монтажу камер з ППУ-панелей

Перед початком будівництва потрібно підготувати фундамент. Його тип вибирається залежно від виду ґрунту. Необхідно добре вирівняти підлогу, очистити поверхню від будь-якого сміття. Тільки після завершення підготовки починається установка напрямних профілів. Збірка починається від будь-якого кута. Панелі кріплять за допомогою замків, при цьому додаткова герметизація стиків не потрібна. До основи плити прикручуються саморізами. Після завершення збирання трьох стін починається облаштування підлоги. Отвори для вікон та дверей вирізаються перед монтажем. Ця технологія є найпростішою і швидкою.

Види холодильних камер

Згідно з температурними режимами, вони поділяються на:

  • середньотемпературні — для зберігання продукції при від -5 до +15 градусів Цельсія. Найчастіше встановлюються на складах, об'єктах підприємств харчової промисловості. У камері підтримується оптимальна температура для збереження товарного вигляду продукції;
  • низькотемпературні — для заморозки або зберігання продуктів. Вони коштують дорожче попередніх за рахунок використання в будівництві панелей з більшою товщиною і установки спеціалізованого обладнання.

І перші і другі види встановлюються в закладах громадського харчування, складських комплексах, великих супермаркетах і так далі.

За призначенням виділяють наступні види:

  1. Камера короткочасного зберігання. Використовуються для забезпечення безперебійного запасу продуктів на кілька днів або тижнів. Камера не передбачає тривале зберігання товарів.
  2. Камера тривалого зберігання. Встановлюється на складських комплексах, підприємствах харчової промисловості, у великих терміналах. Такі камери відрізняються значною місткістю. Тоннаж завантаження може варіюватися від 10 до десятків тисяч тон. В них нерідко розташовані спеціальні стелажні системи, що полегшують зберігання і обробку вантажів.
  3. Камера заморозки або охолодження. Використовуються переважно в сільськогосподарських об'єктах, підприємствах з переробки м'яса і так далі. Принцип роботи: завантаження — охолодження/заморозка — вивантаження.
  4. Камера шокової заморозки. Низька температура призводить до швидкої кристалізації молекул. Такі продукти вважаються найбільш корисними після свіжих, бо в них зберігаються всі вітаміни і мікроелементи. Камери у готовому до експлуатації вигляді не продаються — проект розраховується в індивідуальному порядку.

Панелі ППУ підходять для будівництва будь-якого з вищеперерахованих об'єктів.

Холодильні камери з сендвічів: основні переваги

На сьогоднішній день все більша кількість власників підприємств, складів і логістичних центрів вибирають саме ППУ-панелі для будівництва об'єктів. Це пояснюється не тільки вигодою рішення, але й такими факторами, як:

  • легкість і компактність — для перевезення панелей не потрібна спеціалізована техніка з чималою орендною вартістю;
  • відсутність відходів після будівництва, що дозволяє заощадити на вивезенні сміття та залишків матеріалу;
  • короткі терміни будівництва;
  • зведення на полегшених видах фундаменту;
  • відсутність необхідності у додаткових внутрішніх, зовнішніх оздоблювальних роботах;
  • простота установки дверей, вентиляції та інших інженерних систем.

Ще одне важлива перевага — невелику камеру можна перевозити вже в зібраному вигляді. Крім того, завдяки здатності витримувати низькі температури об'єкт можна оснастити практично будь-яким типом холодильного обладнання.

Від чого залежить ціна ППУ-панелей

Вартість матеріалу може варіюватися в залежності від таких факторів:

  • товщина панелей;
  • вид покриття металевого профілю (поліефірне або оцинковане);
  • розмір плит;
  • обсяг замовлення;
  • компанія-виробник;
  • вид додаткових послуг (при замовленні комплексу під ключ з установкою і повним оздобленням підсумкова вартість часто виходить менше).

Також у вартість нерідко входить доставка на місце будівництва. Щоб точно дізнатися, у скільки обійдуться панелі, варто скористатися спеціальним калькулятором або звернутися до менеджера. Спеціаліст визначить кількість матеріалу з урахуванням особливостей подальшої експлуатації будівлі, виду продукції і так далі. Щоб замовити розрахунок або дізнатися точні характеристики, перейдіть за посиланням https://www.promstan.com.ua/ua/sandwich-panels.

Следующая статья
14 квітня 2019
Гідропоніка – нове слово в аграрній справі
Вирощування методом гідропоніки – один з найбільш ефективних способів отримання розсади або сільськогосподарських рослин в тепличних умовах. У його основі занурення коренів в інертне середовище, що містить всі необхідні поживні речовини для активного. . .
Читати докладніше
Предыдущая статья
10 квітня 2019
Як зігнути профнастил: різновиди та особливості процесів згинання
Господарські будівлі, дахове покриття, огороджувальні конструкції - в цих та багатьох інших моментах профнастил знайшов своє застосування. Будівельний матеріал цінується за тривалий термін служби, естетичний вигляд, легкість монтажу, привабливу варті. . .
Читати докладніше

Зв'яжіться з нами прямо зараз, і ми зробимо пропозицію,

від якої ви не зможете відмовитися!

Пн-Пт: 08:00-17:00
zavod@promstan.com.ua