дзвінок
час роботи
Пн-Пт: 08:00 -17:00
RU EN
UA
меню

Який наповнювач сендвіч панелей краще: мінеральна вата або ППУ

Останнім часом в рамках будівельного ринку стали набирати популярність будівлі промислового та комерційного призначення. І варто зазначити, що кожен замовник бажає в короткі терміни отримати готову, капітальну і повноцінну споруду, яка за своїми характеристиками нічим би не поступалася будівлям з бетону або цегли. Саме з цієї причини в будівництві стали активно використовувати каркасну систему зведення споруд з обшивкою сендвіч-панелями. І це не дивно, так як дана система має цілу низку переваг: доступна ціна, простота і надійність вантажоперевезень, високий відсоток міцності, невелика вага. Також під такі будівлі немає необхідності зводити грунтовний дорогий фундамент. Давайте ближче познайомимося з даним матеріалом і порівняємо, що краще, мінеральна вата або ППУ для сендвіч-панелей.

Як влаштований сендвіч-панель

Матеріал свою назву отримав не випадково, так як за будовою нагадує всім відомий тришаровий бутерброд. Це конструкція, що складається з 3-х шарів: двох облицювальних і внутрішнього (виконує роль теплоізоляції). З'єднуються всі три шари за рахунок використання спеціальної клейової речовини. Додатково кожна облицювальна пластина покривається полімерним шаром (виконує роль захисту), від виду і товщини якого напряму залежатиме і ціна панелей:

  • Полівінілфторид;
  • Призма;
  • Поліестер;
  • Пластизол.

Залежно від типу облицювального шару сендвіч-панелі можна розділити на наступні класи:

  1. SIP-панелі - облицювальний шар виготовлений з ЦСП, ДВП, ДСП. Основний спектр призначення - будівництво збірно-щитових будинків за канадською схемою.
  2. ПВХ-панелі - популярні на будівельному ринку. Якщо порівнювати з попереднім типом, даний має високий показник міцності, тривалий термін експлуатації, якісну теплоізоляцію. Саме з цих причин їх можна зустріти на приміщеннях промислового призначення.
  3. Будівельні сендвіч панелі металеві - за своїми характеристиками істотно перевершують перші два. Металеві листи покриваються тонким полімерним шаром - вироби не піддаються корозійному руйнуванню, термін служби високий, мають гарний відсоток міцності (складно пошкодити як в період експлуатації, так і в період монтажу і перевезення).

Основні види наповнювачів

Що всередині сендвіч панелей? Сьогодні великою популярністю користуються такі види наповнювачів: хв вата, ППУ, скловолокно, ППС. Залежно від обраного типу прошарку матеріали можуть відрізнятися за такими характеристиками:

  1. Габарити - товщина в межах 5-35 сантиметрів, ширина - в межах 1-1,19 метрів, довжина - в межах 1,5-14 метрів. Звернемо увагу, що панелі покрівельного типу і стінового за своїми габаритами істотно відрізняються.
  2. Вага - даний показник буде прямо залежати від типу матеріалів, використовуваних у виробництві і від щільності середнього шару. Наприклад, якщо використовується прошарок з поліуретану, маса плити може досягати 15 кілограм на метр квадратний, якщо використовується хв вата - в межах 30 кілометрів на метр квадратний.
  3. Тип ізоляційного матеріалу - скловолокно, ППС, ППУ, мінеральна вата.
  4. Теплоізоляційні характеристики - залежать від типу матеріалів усіх трьох шарів, а саме прошарку. Наприклад, високим показником теплоізоляції володіє пінополіуретан.

Теплопровідність і вага

Як вибрати наповнювач сендвіч панелей? Як ми вказали раніше сендвіч-панелі відрізняються за вагою і за теплопровідністю, давайте більш детально ознайомимося з даними характеристиками на прикладі різних типів прослоювання матеріалу.

Пінополістерол - довговічний, під дією високих температур і вологи майже не змінює характеристик. Матеріал не піддається цвілі, гниття і розвитку інших патогенних мікроорганізмів. Вага панелей може варіюватися: стінові - від 11,7 до 14,7 кілограм на метр квадратний, покрівельні - від 12,2 до 17, 2 кг / квадратний метр. Теплоізоляційні властивості безпосередньо залежать від товщини прослоечние шару. Рекомендуємо проводити консультації з цього питання з фахівцями, для підбору сендвіч-панелей під певні цілі - в середньому 0,042 Вт / Мк.

Мінеральна вата - волокниста структура, виходить в результаті плавлення металургійного шлаку і його сумішей, а також гірських базальтових порід. Матеріал відрізняється своєю негорючістю, процес плавки сполучних елементів спостерігається при температурі від 150 градусів Цельсія, а базальтовий шар починає руйнуватися при впливі температур понад 1000 градусів Цельсія. Серед інших аспектів варто відзначити стійкість до біо-, хімічної дії. Вага панелей може варіюватися: стінові - від 16,5 до 38,5 кілограм на метр квадратний, покрівельні - від 17,5 до 43,5 кг / квадратний метр. Теплоізоляційні властивості в середньому 0,05 Вт / Мк.

Пінополіуретан - найефективніший теплоізоляційний матеріал, з низьким коеф-том теплопровідності, якщо порівнювати з іншими типами матеріалів. Самостійного горіння матеріал не підтримує, період експлуатації досягає від 25 до 30 років. Вага панелей може варіюватися: стінові - від 9,2 до 15,5 кілограм на метр квадратний, покрівельні - від 11,5 до 14,4 кг / квадратний метр.

Умови експлуатації

Незалежно від рівня надійності і міцності, кожна сендвіч-панель вимагає до себе дбайливого ставлення. Для збереження матеріалу необхідно забезпечити певні умови для монтажу або транспортування на будмайданчик. Так, панелі не потребують особливого догляду, Єдине, що потрібно зробити після монтажу, це через 14 днів експлуатації видалити плівку-захист.

Цілісність матеріалів необхідно регулярно контролювати і при необхідності проводити реставрацію. Для чищення поверхонь важливо вибирати засоби, до складу яких не входять абразивні частинки і кислоти.

Пожежна безпека

Кожен замовник, при виборі матеріалів для майбутнього будівництва, в першу чергу звертає увагу не на ціну, а на показники пожежної безпеки. Для цього на кожній упаковці вказується спеціальне маркування:

  • I - проміжок часу, за який матеріал втратить свої властивості теплоізоляції;
  • E - пошкоджуються панелі, спостерігаються тріщини, які дозволяють потрапляти вогню всередину приміщення;
  • R - руйнування і повна деформація матеріалів.

Вогнестійкість у кожного типу панелей залежить від їх товщини і може тривати від 15 хвилин до 360. Якщо розглядати облицювальні матеріали, то максимальної стійкістю до вогню відрізняються сталеві і оцинковані пластини. Якщо розглядати шар прошарку, то низькою стійкістю до відкритого вогню відрізняється пінополіуретан, а ось хв. вата відноситься до категорії негорючих матеріалів.

Що краще - мінеральна вата або пінополіуретан

Який наповнювач сендвіч панелей краще? Якщо розглядати всі характеристики, які ми зазначили вище, краще сендвіч-панелі з прошарком з мінеральної вати, вони мають гарну теплопровідність, і стійкістю до вогню, зате є в них і недоліки - висока вартість, і велику вагу, в порівнянні з пенополіуретановим. Рекомендуємо за консультацією звертатися до фахівців, вони допоможуть зробити правильний вибір з урахуванням призначення, та типу будинку.

Следующая статья
29 cічня 2020
Вогнестійкість і пожежна небезпека будівельних конструкцій з сендвіч-панелей
Сендвіч-панелі з поліуретановим наповнювачем (ППУ) мають ряд переваг: високий діапазон робочих температур, інертність до навколишнього середовища, гранично малу вагу, найкраща альтернатива теплоізоляції. Але, деякі експерти відзначають і один недолік
Читати докладніше
Предыдущая статья
29 cічня 2020
Особливості облаштування водостоку на покрівлі з профнастилу
Водостоки на дахах з профнастилу необхідні для того, щоб захистити фасад будівлі від вологи під час дощу і відведення води від прибудинкових територій. Особливо це важливо, якщо поруч з будинком територію обклали бетонною обмосткою або тротуарними пл. . .
Читати докладніше

Зв'яжіться з нами прямо зараз, і ми зробимо пропозицію,

від якої ви не зможете відмовитися!

Пн-Пт: 08:00-17:00
zavod@promstan.com.ua