дзвінок
час роботи
Пн-Пт: 08:00 -17:00
RU EN
UA
меню

Як кріпити сендвіч-панелі

Монтаж сендвіч-панелей хоч і не відрізняється складністю, але має власну технологію. При її дотриманні і виконанні важливих рекомендацій в результаті виходить міцна і тепла споруда.

Основні правила підйому сендвіч-панелей

Транспортування матеріалу на об'єкт виконується за допомогою вантажних машин. Самі панелі упаковуються у спеціальні пакети, які захищають їх від пошкоджень. Піднімається матеріал на потрібну висоту за допомогою підйомника вакуумного типу (конструктивно являє собою кран з присосками). Якщо такого обладнання на будівельному майданчику немає, можна застосовувати і звичайний кран або ж лебідку.

Важливо!

При відсутності обладнання з присосками, використовуйте тільки текстильні канати. Металеві троси можуть пошкодити панелі, порушити їх цілісність.

Кілька порад, які допоможуть запобігти руйнуванню матеріалу при транспортуванні і підйомі на потрібну висоту:

  1. При стропуванні застосовуйте спеціальні м'які підкладки. Кріплення на канати без захисного бар'єру не рекомендується.
  2. Бруски-розпірки укладаються на місцях кріплення сендвіч-панелей один до одного. Вони захистять елементи від пошкоджень під час перевезення.
  3. Не піднімайте панелі прямо з палет. Спочатку потрібно перенести їх на рівну поверхню і тільки потім виконувати стропування.

При перевезенні необхідно дотримуватися обережності. Не варто доставляти матеріал транспортом, не призначеним для панелей, наприклад, у причепі легкового авто.

Рекомендації з різання і свердління

При будівництві будинку не уникнути підгонки панелей під потрібну висоту і ширину. Перед різкою необхідно правильно зробити розрахунки, ретельно відміряти всі елементи і тільки потім приступати до роботи. Перевіряти рівність і горизонтальність розкреслених ліній потрібно будівельним рівнем (в ідеалі – лазерним, водяним). У першу чергу ріжеться метал або обшивка, а тільки потім – сам утеплювач.

Увага!

Для нарізки панелей кращим інструментом є стрічкова або дискова пилка. Використовувати потрібно спеціальні елементи для металу. У разі відсутності такого інструменту підійде і звичайний електричний лобзик.

Щоб просвердлити отвори, використовуйте звичайний дриль. При роботі не забувайте прибирати металеву стружку з поверхонь. Якщо в якості матеріалу для обшивки виробник використовував деревину або полівінілхлорид, для різання використовуйте лобзик або звичайну ручну пилку. Зубці інструмента повинні бути середніх розмірів.

Встановлення стінових сендвіч-панелей

При монтажі першим виконується підготовчий етап. Спочатку збирається вся проектна документація, в якій вказані типорозміри панелей, їх кількість, схема розкладки і так далі. Крім того, тут повинен бути описаний спосіб кріплення, а також рекомендації щодо виконання робіт.

Монтуються сендвіч-панелі двома способами:

  • горизонтальним;
  • вертикальним.

Перший полягає в горизонтальному стикуванні панелей. Перед початком робіт до цоколю кріпиться спеціальний профіль (металевий куток). Між фундаментом і нижнім рядом елементів укладається утеплювач. Далі на бетонній основі або в дерев'яних брусках свердлять отвори. По всій висоті кріпиться спеціальна ущільнююча стрічка – вона потрібна для фіксації панелей. Елементи встановлюються рядами. При цьому всі стики промащуються герметиком. Кожен наступний ряд встановлюється тільки після завершення монтажу попереднього.

Вертикальний спосіб за технологією практично не відрізняється від горизонтального. Важливий момент – через значну вагу і великий розмір панелей можуть виникнути труднощі з установкою. При вертикальному способі бажано використовувати притискне обладнання. Воно допоможе утримати панель і міцно прикріпити її до основи сталевими болтами.

Увага!

Комбінування вертикального і горизонтального способів при укладанні неприпустиме.

Монтаж покрівельних панелей

Такий тип матеріалу набагато міцніший за стіновий. Покрівельні панелі повинні витримувати вітрове і снігове навантаження. Монтаж починається тільки після завершення установки стінових елементів. В процесі робіт враховуються такі моменти і характеристики, як:

  • вид панелей;
  • тип утеплювача;
  • різновид профілю;
  • розмір плит;
  • розташування місць примикань панелей одна до одної;
  • кут скату даху.

Важливе значення має і вид основи. Відповідно до матеріалу каркаса підбираються елементи кріплення для установки сендвіч-панелей.

При монтажі фахівці дотримуються таких правил:

  1. Максимальна відстань між прогонами не повинна перевищувати двох метрів – це дозволяє збільшити міцність покрівлі.
  2. Нахил даху не повинен перевищувати 15 градусів.
  3. З метою забезпечення герметичності, в пази промазуються спеціальною речовиною.

Щоб запобігти пошкодженню панелей при підйомі і монтажі, занадто великі елементи повинні бути розрізані. Рекомендована довжина покрівельних плит – до десяти метрів.

Що потрібно при установці

Список інструментів, матеріалів та інших елементів виглядає так:

  • дриль та шуруповерт;
  • пилка (електрична або ручна – залежно від виду покриття панелей);
  • будівельний рівень;
  • вантажопідйомні пристрої (сюди ж – стропи, захвати або присоски);
  • кріпильні елементи (шурупи, саморізи, анкери);
  • ущільнювачі (прокладки з гуми або іншого матеріалу);
  • теплоізоляційний матеріал;
  • герметик;
  • стрічка ущільнююча.

При установці сендвіч-панелей з наповнювачем з мінеральної вати обов'язково знадобляться ще й засоби індивідуального захисту органів дихання. Як правило, майстри використовують респіратори або спеціальні маски.

Ознайомитися з асортиментом стінових і покрівельних панелей можна тут: https://www.promstan.com.ua/ua/sandwich-panels

Следующая статья
04 cічня 2019
Переваги використання сендвіч-панелей при будівництві швидкомонтованих об’єктів
Зовсім недавно для будівництва промислових і житлових одно- або двоповерхових будівель використовувалась переважно цегла або бетон. Ці матеріали, як і раніше, популярні, але перше місце в рейтингу впевнено займають сендвіч-панелі. Вони легкі, відносн. . .
Читати докладніше
Предыдущая статья

Зв'яжіться з нами прямо зараз, і ми зробимо пропозицію,

від якої ви не зможете відмовитися!

Пн-Пт: 08:00-17:00
zavod@promstan.com.ua