дзвінок
час роботи
Пн-Пт: 08:00 -17:00
RU EN
UA
меню

Прогінна і беспрогінна покрівля - ключові відмінності конструкцій

Покрівля забезпечує надійний захист внутрішнього об'єму будівлі від негативного впливу атмосферних явищ (низьких і високих температур, опадів). Головне її завдання - ефективне протистояння вітровим, сніговим і дощовим навантаженям. Дах будь-якого промислового об'єкта включає в себе огороджувальні конструкції, що несуть елементи, в якості яких виступають балки і прогони покриттів, ригелі, ферми (на них спирається покрівля), а також зв'язку. Останні забезпечують задану конфігурацію і стійкість всієї системи покриття.При високих навантаженнях на покрівлю промислового об'єкта сталеві прогони посилюються додатковими елементами - підкосами або подбалками.

Основні відмінності прогінного і беспрогінного даху

Покриття виробничого об'єкта виконується за допомогою однієї з двох технологій: прогінної і беспрогінної. Схема монтажу в першому випадку передбачає установку прогонів між металлофермами кожні 1,5-3 м. На них укладають настили, листи, покрівельні плити невеликих параметрів. Якщо покриття промислового будинку виконується по беспрогінній технології, то в процесі робіт застосовуються великорозмірні залізобетонні панелі (їх називають скорочено ЗБВ). Їх ширина - 1,5-3 м, довжина - 6 або 12 м. В даному випадку великорозмірні плити поєднують функції огороджувальних та несучих елементів.

Прогінна покрівля відрізняється рядом переважних особливостей, серед яких надійність, міцність і невелика вага конструкції. Але при дотриманні такої технології для облаштування покриття необхідно використовувати більше металевих елементів (на прогони). До того ж Прогінна покрівля трудомістка в монтажі.

Чим вигідно застосування беспрогінного покриття? Виготовлення покрівлі за такою технологією передбачає меншу витрату сталевих елементів. Але головний недолік беспрогінного покриття - велику вагу залізобетонних панелей, що вимагає посилення розташованих нижче несучих опор.

Якому варіанту віддати перевагу? Фактори, що визначають вибір конструкції даху:

  • призначення об'єкта будівництва;
  • температурний і вологісний режим внутрішньоцехового середовища;
  • загальна вартість робіт.

010

Цікаво! Важливе значення має наявність заводу, виробляючого залізобетонні панелі, в районі будівництва, умови їх доставки, доступ до спецтехніки. ЗБ плити монтуються за допомогою різної техніки: кран-маніпулятор, автокран, баштовий або козловий крани. Вартість таких робіт досить висока.

Монтаж покрівлі з прогонами

Виходячи зі сфери застосування, розрізняють теплі (з утеплювачем) і холодні дахи. Перші використовуються на об'єктах, де передбачено опалення, другі - в неопалюваних спорудах, а також у металургійних цехах, де спостерігається надмірне виділення теплової енергії від верстатного та іншого обладнання. Холодна прогінна система покриттів характеризується простотою облаштування. В її основі - хвилясті металеві або азбестоцементні листи. Покриття укладається по прогонах, які встановлені через кожні 1,25-1,5 м. Вага алюмінієвої плити - 5-7 кг / м кв., сталевої - 15-2- кг / м кв., асбестоцементної - 20 кг / м кв. Висота хвилі - 30 або 35 мм. В області стикування монтаж листів виконують внахлест на 15-20 см. Це дозволяє забезпечити ефективне водовідведення в зоні з'єднання покриття.

Теплі дахи облаштовують з профільованого настилу (ширина листів - 680, 711 або 782 мм, довжина - 12 м), виконаного зі сталі. Крім того, використовуються сендвіч-панелі і інші плити, в основі яких присутній азбестоцемент, армоцемент або керамзитобетон. У ролі прогонів виступають:

  • катані балкові вироби;
  • легкі наскрізні конструкції (при відступі металлоферм більше 6 м);
  • гнуті профілі.

Профільований настил монтують по прогонах, які встановлені через кожні 3-4 м. Для фіксації профлистів між собою використовують заклепки комбінованого типу. Щоб прикріпити настил до прогону, застосовують самонарізні гвинти. В основі профільованих листів - рулонна сталь товщиною 0,8-1 мм. Висота профілю - 40, 60 або 80 мм. Вага покриття - 10-15 кг / м. кв.

Різновиди прогонів

Головна їхня функція - перерозподіл навантаження від даху на несучі конструкції (ферми і рами). Прогони металеві бувають двох основних типів:

  • суцільні. Такі несучі елементи виробляються по розрізній або нерозрізній технології. Перша обходиться недорого при монтажі, друга знижує металоємність виробів. Головна перевага суцільного виробу - простота виготовлення і монтажу. В його основі - двотаврова балка або катаний швелер, що відрізняється гнутим профілем С- або Z-образного типу. Великий мінус такого виробу - значна питома вага. При виборі цього елемента враховуються всі навантаження, що впливають на конструкцію, і кут ската;
  • гратчасті. Головний мінус - конструкція складається з великої кількості деталей. Технологія виробництва наскрізних виробів досить трудомістка.

Найчастіше в металоконструкції каркасу будівлі застосовується трьохпанельний прогін, найбільш простий у виготовленні. У ролі його поясів виступають два швелера, грати виготовляють з гнутого профілю. При цьому верхній пояс приймає на себе навантаження на стиск і вигин, інші конструктивні елементи відчувають поздовжні зусилля. Все це в комплексі гарантує підвищену стійкість системи покриття.

336

Монтаж беспрогінної покрівлі

Цей тип даху виключає застосування прогонів. Для спорудження даху по беспрогінної технології використовують ЗБВ стандартних розмірів (ширина - 3 м, довжина - 6 або 12 м). Поздовжні ребра панелей спираються на верхній пояс сталевих ферм і приварюються в трьох точках (кутах).

Через велику вагу ЗБВ можна замінити сендвіч-панелями. В основі останніх - оцинковані сталеві листи (товщина - 0,45-0,5 мм) з полімерним покриттям і утеплювач (мінеральна вата щільністю 117 кг куб. або пінополістирол ПСБ 25 ГОСТ) певної товщини. Широкий розмірний ряд (товщина - 50, 80, 100, 120, 150, 200, 250 мм) і асортимент типів сендвіч-панелей дозволяє підібрати оптимальний варіант для вирішення різних завдань.

Важливо! Маса сендвіч-панелей в кілька разів менше, ніж залізобетонних плит.

Підбиваючи підсумки

Облаштування покрівлі як по прогінної, так і по беспрогінної технології має свої плюси і недоліки. Спосіб виконання даху визначається в залежності від призначення об'єкта. І в першому, і в другому випадку при оцінці характеристик при проектуванні ШМБ необхідно застосовувати комплексний підхід - враховувати економічні, монтажні та експлуатаційні якості.

Следующая статья
14 квітня 2020
Який матеріал використовують для виробництва профнастилу
Профільований лист широко використовується в будівельній сфері. Популярність матеріалу пояснюється наявністю цілого спектра позитивних характеристик: підвищений експлуатаційний ресурс, доступна ціна і простота установки. Вибір металу для профнастилу. . .
Читати докладніше
Предыдущая статья
14 квітня 2020
Особливості маркування будівельних металоконструкцій
При зведенні будь-якої швидкомонтованої будівлі різного призначення масштабно застосовуються металеві конструкції. В основі останніх - балки перекриття, ферми, прогони, ригеля, зв'язку, галереї, переходи, двутаври і інші вироби, виготовлені з різних. . .
Читати докладніше

Зв'яжіться з нами прямо зараз, і ми зробимо пропозицію,

від якої ви не зможете відмовитися!

Пн-Пт: 08:00-17:00
zavod@promstan.com.ua