дзвінок
час роботи
Пн-Пт: 08:00 -17:00
RU EN
UA
меню

Особливості маркування будівельних металоконструкцій

При зведенні будь-якої швидкомонтованої будівлі різного призначення (промислових цехів, овочесховищ, автомийок, магазинів, павільйонів, зерносховищ, спортивних комплексів, складських, логістичних та комерційних приміщень, птахоферм, будівель для АПК та ін.) масштабно застосовуються металеві конструкції. В основі останніх - балки перекриття, ферми, прогони, ригеля, зв'язку, галереї, переходи, двутаври і інші вироби, виготовлені з різних марок сталі та інших матеріалів.

Тому на завершальному етапі виробництва будівельних металоконструкцій з метою ідентифікації елементів застосовують спецпозначення. Їх наносять буквено-цифровими клеймами в складально-зварювальному цеху. Перед тим як маркувати металоконструкції, їх поверхню обробляють ґрунтовкою. Спецпозначення на вироби наносяться з урахуванням вимог ГОСТ 26047-83.

Види маркування

Спецпозначення наносять на конструкції, виходячи з їх призначення і згідно з вимогами державних стандартів. Виділяють наступні види маркування:

  • загальна;
  • операційна;
  • індивідуальна;
  • орієнтовна.

Таврування металовироби має в обов'язковому порядку включати буквене умовне позначення в кресленнях КМ його найменування. Наприклад, на колони наноситься буква «К», а на балки кроквяні - «БС» і т. д. порядковий номер металовиробу присвоюється в межах позначення типу. Таке маркування починається з одиниці. Якщо в документації вказано ФК-1 або ФК-2, то таке буквено-цифрове позначення елементів ферми розшифровується як «ферма кроквяна перша» і «ферма кроквяна друга».

Приклад маркування типових металоконструкцій - ФК24-31-Д1. Спецпозначення включає в себе три групи букв і цифр:

  • I група маркування включає умовне буквене позначення найменування металовироби та його технічних характеристик - висоти, ширини, довжини або прольоту. У конкретному випадку ФК24 розшифровується як «ферма кроквяна прольотом 24 м»;
  • II група маркування включає дані про несучу здатність металовироби, тобто яке навантаження здатний витримати елемент. У конкретному випадку цифра вказує, що допустимі розрахункові зусилля на кроквяну ферму - 31 кН / м (1 кН / м = 100 кгс / м);
  • III група маркування включає дані про додаткові характеристики металовироби (особливо, виготовлення елемента для різних кліматичних регіонів, сейсмічність, експлуатаційні умови, тонкощі монтажу). В даному випадку буквено-цифрову комбінацію Д1 вказує на ферму з додатковою стійкою.

Важливо! Позначення I групи в маркуванні є обов'язковим для всіх металоконструкцій. Чи потрібно застосовувати II і III групу, розробник креслень КМ визначає на свій розсуд.

Маркування металоконструкції в деталювальних монтажно-складальних схемах (КМД) включає дві групи букв і цифр. I - відображає позначення схеми розташування вироби, II - його № п / п в кресленні.

Metalloprokat-624x450

Операційне таврування

Його призначення - правильна компоновка металовиробів. Операційне маркування наноситься на вузли і дає можливість коректно зібрати конструкцію відповідно до технологічної документації. Потім його видаляють.

Загальна маркування

На кожну металоконструкцію наноситься спеціальне таврування, що визначає тип елемента і його основні технічні параметри.

Індивідуальна і орієнтує маркування

Перша наноситься на кожну конструкцію після її фінішної компонування. Індивідуальне спеціальне позначення включає тип елемента, його основні характеристики (загальна інформація) і порядковий номер за схемою складання.

Доповненням до попередніх двох типів маркування є ориентуюче таврування. Саме цей тип спецпозначення інформує монтажника про тонкощі збірки металоконструкції. По-перше - про правильне орієнтування елемента в просторі. По-друге, орієнтує таврування вказує на область обпирання, зони стопоровкі, місце розташування настановних рисок.

maxresdefault

Особливості маркування

Спецпозначення розміщуються на видних місцях металоконструкції. Маркування виконується двічі на обох кінцях вироби. У нормативній документації вказано, на яку частину конструкції наносити спеціальне позначення. Наприклад, колони маркують на відстані 100 мм від черевика на вертикальній стінці і на відстані 500 мм від верху на горизонтальній полиці.

Важливо! Написи можуть бути малими і поверховими. Розмір шрифту - від 10 до 100 мм.

Способи нанесення буквено-цифрового коду:

  • контрастною до решти поверхні фарбою за трафаретом;
  • буквено-цифровими клеймами;
  • пензлем без трафарету білилами або автокарандаш;
  • кернение.

Крім того, нерідко буквено-цифровий код конструкції наносять на закріплений ярлик. Всі вимоги, що пред'являються до маркування для забезпечення прочитання інформації при транспортуванні, зберіганні і складанні виробів, вказані в ГОСТ.

Следующая статья
14 квітня 2020
Прогінна і беспрогінна покрівля - ключові відмінності конструкцій
Покрівля забезпечує надійний захист внутрішнього об'єму будівлі від негативного впливу атмосферних явищ (низьких і високих температур, опадів). Головне її завдання - ефективне протистояння вітровим, сніговим і дощовим навантаженям.
Читати докладніше
Предыдущая статья
13 квітня 2020
Сфера застосування сендвіч-панелей
Сендвіч-панелі являють собою популярний будівельний матеріал. Його відмінна риса-багатошарова структура, за рахунок якої він придбав унікальні експлуатаційні якості. У будівництві є кілька напрямків, де використовуються сендвіч-панелі. Так, вони заст. . .
Читати докладніше

Зв'яжіться з нами прямо зараз, і ми зробимо пропозицію,

від якої ви не зможете відмовитися!

Пн-Пт: 08:00-17:00
zavod@promstan.com.ua