дзвінок
час роботи
Пн-Пт: 08:00 -17:00
RU EN
UA
меню

Протікає покрівля з профнастилу - що робити щоб усунути причини

Одна з головних переваг покрівлі з профнастилу є тривалий термін її експлуатації. Експерти запевняють, що покрівля з даного матеріалу може прослужити близько п'ятдесяти років, проте не рідко відбувається ситуація, коли покрівля з профнастилу протікає вже через рік після її установки. Відбувається це через різного роду дефекти, які можна усунути власноруч.

Різновиди протікання

Безумовно, профнастил це досить надійний матеріал, проте ніщо не вічне і при не коректному монтажі навіть він може почати протікати, що змушує власника будівлі оперативно шукати причини несправностей і викликати відповідних фахівців для їх усунення. Отже, чому ж можуть протікати дахи з профнастилу? Причини можуть бути абсолютно різними, але нижче вказані найбільш поширені з них:

  • протікання з'являється відразу після дощу або через кілька діб;
  • періодичне поява протікання, яке не завжди відбувається після дощової погоди;
  • поява протікання з відлигою на увазі танення снігу;
  • поява протікання в профнастилі в зимовий період.

Відповідь на питання, що ж робити, коли протікає профнастил, досить простий, потрібно всього лише усунути ті помилки, які були допущені під час проектування або монтажу покрівлі. Найбільш поширеними недоробками є наступні:

  • Не коректний кут нахилу покрівлі, або занадто низькі хвилі на профільних аркушах. Це призводить до того, що при сильному дощі з вітром вологу задуває в стики і в підсумку профнастил протікає;
  • Порушення герметичності в зоні примикання покрівлі і стін відвідних конструкцій для вентиляції або на стиках між суміжними ділянками покриття;
  • Механічні ушкодження, допущені в результаті недбалості і неуважності. наприклад, під час очищення снігу і зледенінь на даху;
  • Брак, який допустили в результаті облаштування покрівель. Наприклад, при не коректному монтажі при роботі з профільними заготовками;
  • Від самого початку неякісні матеріали, які використовувалися при покрівлі;
  • Природній знос.

Причини виникнення протікання

У разі, якщо роботи по покрівлі були проведені з повною відповідністю технологічного процесу при їх монтажі, повинна вийти досить щільна робота, яка надійно загерметизована. Волога в такому випадку нікуди не проникає, проте якщо дах з профнастилу протікає, то це відбувається через однієї з нижчезазначених причин:

  • низькоякісного матеріалу для покрівлі;
  • неправильної гідроізоляції;
  • монтування пошкоджених листів;
  • були використані саморізи без силіконового ущільнювача;
  • некоректно монтаж, наприклад установка кріплень в нижній частині, через що затікає вода;
  • некоректно обрана величина нахлеста, що призводить до затягування крапель під покрівлю;
  • некоректне ізолювання зони примикання до труби або інших елементів;
  • некоректна теплоізоляція або вентиляція, що призводить до збору конденсату на даху з профнастилу.

Обстеження і закладення пошкоджень поверхні

Найбільш неприємним варіантом є виявлення численних пошкоджень лакофарбових покриттів. Такі пошкодження означають наявність неякісного профлиста, у якого незадовільні показники полімерної захисту.

В даному випадку часто пробують відновлювати покриття за допомогою різних спецскладом, проте далеко не факт, що низька якість було лише біля поверхні, адже при поганому складі металу його механічна міцність і так знижена. У свою чергу це може призвести до деформації і руйнуванні через вплив снігу або інших навантажень. Тому, незважаючи на сильний удар по вашому бюджету, необхідно замінити покрівельні матеріали.

У разі, якщо пошкоджений якісний профнастил, то при невеликих пошкоджених зонах могло бути зіпсовано фабричне покриття в результаті порізу, неакуратного перевезення або при монтажі. Для ліквідації даної неприємності досить використовувати ремонтну фарбу. Якщо ж виявлено наскрізні отвори, то їх необхідно буде закладати. Обробляють їх за допомогою гарячого бітуму, після чого дане пошкодження обробляють мастикою. Безумовно, це трішки зіпсує зовнішній вигляд, але не експлуатаційні характеристики.

Способи виявлення прихованих пошкоджень

Для того, щоб точно визначити причину, по якій протікає дах з профнастилу необхідно ретельно обстежити покрівельний покрив на предмет різних несправностей. Особливу увагу потрібно звернути на:

  • порушення герметичності в перекриттях листів і біля конструкцій, які виходять через дах назовні (димарі і вентиляція);
  • візуально помітні ушкодження, які з'являються через необережний монтаж або перевезення;
  • природного зносу кріплень.

Роботи з реставрації кріплень

З огляду на сильний вплив високої температури, саморізи в покрівлі починають слабшати, що призводить до виникнення місць для протікання. Досвідчені покрівельники рекомендують періодично перевіряти кріплення, щоб не отримати великі проблеми з дахом свого будинку.

У разі, якщо протікає дах, де профнастил використовується не перший рік, то причина може бути в прокладці саморізів. Єдиним вірним рішенням буде замінити кріплення і перевірити, щоб він не був перекошений, адже це також призведе до потрапляння вологи.

Закладення швів

Якщо ви визначили, що волога потрапляє в стики між листами або іншими елементами конструкції, необхідно провести ізоляцію швів за допомогою силіконових герметиків стійких до впливу ультрафіолетового випромінювання.

Однак, якщо протечка виникає через не коректного монтажу, то будь-які заходи лише відтягують час, коли волога знову буде затікати під профнастил. Тому в даному випадку єдиний метод, це заново класти профлисти, дотримуючись при цьому норми.

Особливості ремонту покрівлі влітку

Якщо витік була виявлена ​​влітку або в теплу пору року, то її ліквідація здійснюється досить легко. Для цього цілком достатньо зайнятися відновленням порушених ущільнень або забезпечити заміну зносити і пошкоджених ділянок профнастилу та гідроізоляції. Тоді буває достатньо поміняти кріпильні елементи, адже з часом такі матеріали починають руйнуватися і пропускають талу воду.

У разі, якщо пошкоджений сам профнастил, відновлення покрівлі буде більш трудомістким. Для цього потрібно:

  • провести повну заміну пошкоджених профільних заготовок в місцях, де сильні пошкодження;
  • локалізувати невеликі пошкодження за допомогою силіконового герметика, однак цей захід лише тимчасова, поки ви не зважитеся на капітальний ремонт даху;
  • середні отвори обробляються за допомогою монтажної піни, яку після засихання вирівнюють ножем і покривають водовідштовхувальними фарбами.

Особливості боротьби з протікання взимку

У зимовий період здійснювати роботи над усуненням протікання вкрай важко і можливо лише тимчасово до весни запобігти розвитку даних процесів. Дійсно, вкрай важко обстежити місця виникнення протікання даху з профлиста через сніг, тому важливо уважно вивчити покрівлю з внутрішньої сторони і ізолювати знайдені ушкодження. Для цього використовують мастику і герметик, який допомагає замазати такі проблеми з боку підшивки.

Також однією з проблем є поява конденсату під дахом з профнастилу, що відбувається через порушення температурних режимів на горищі. Зазвичай ця ситуація виникає через порушення теплоізоляції в опалювальних трубах на горищі або слабкою ізоляції на перекриттях між поверхами. Найчастіше дана проблема виникає в тих будинках, де на верхніх поверхах є мансарда. Усувати подібного роду неполадки можливо лише навесні, а в зимовий час можна тільки додатково утеплити дану територію.

Профнастил і конденсат або чому тече дах з профнастилу

Конденсат є рідиною, утвореною в результаті різкого перепаду температурних режимів. При цьому прояв конденсату на даху з профнастилу нерідко плутають з протіканням в покрівлі, проте реально це дві різні проблеми.

Спробуємо розібрати, що потрібно робити при виявленні конденсату під дахом з профнастилу і чому він виникає. Справа в тому, що різниця між температурами всередині будинку і зовні особливо проявляється в нічний час. Оскільки профнастил зроблений зі сталі, то він, як і інші метали цілком може утворювати конденсат. Однак даний факт виникає лише в разі помилок при монтажі, адже якщо все зроблено коректно, така проблема обійде вас стороною.

Як усунути утворення конденсату під профнастилом

Деякі вважають, що холодну покрівлю не потрібно обробляти додатково для гідроізоляції, адже різниця температур не настільки велика, щоб накопичувався конденсат на даху з профнастилу. Насправді він цілком утворюється, навіть в тому випадку, якщо горище будівлі не отоплюється. Тому важливо розуміти, що потрібно робити, коли ви виявили конденсат на даху з профнастилу. Для його запобігання необхідно правильно організувати вентиляцію в підпокрівельному просторі, забезпечити якісну гідроізоляцію і пароізоляцію.

Гідроізоляція під профнастил

Гідроізоляційний шар є обов'язковою складовою будь-яких дахів і неважливо, наскільки вона утеплена. Для холодних дахів найкраще використовувати мікроперфорірованну плівку. При цьому для утеплення даху її краще не використовувати, адже тоді з великою часткою ймовірності промокає утеплювач і в результаті знижуються теплоізоляційні здатності. У теплих дахах краще поєднувати гідро і пароізоляцію.

Важливо! Сам профнастил не може бути причиною протікання, адже його головними перевагами є висока міцність і стійкість до корозії. Тому придбаючи профнастил у виробників, важливо дотримуватися базових вимог щодо монтажу і не нехтувати рекомендаціями фахівців. Лише при дотриманні даних умов ваш дах буде служити вам близько півстоліття.

Следующая статья
30 cічня 2020
Кольори профнастилу: підбираємо оптимальні кольори і поєднання
Профнастил останнім часом став досить популярним, особливо в процесі виробництва заборів і дахів. Для того, щоб створити гармонійний тандем з будинком, виробники стали виробляти листи різної палітри.
Читати докладніше
Предыдущая статья
29 cічня 2020
Вогнестійкість і пожежна небезпека будівельних конструкцій з сендвіч-панелей
Сендвіч-панелі з поліуретановим наповнювачем (ППУ) мають ряд переваг: високий діапазон робочих температур, інертність до навколишнього середовища, гранично малу вагу, найкраща альтернатива теплоізоляції. Але, деякі експерти відзначають і один недолік
Читати докладніше

Зв'яжіться з нами прямо зараз, і ми зробимо пропозицію,

від якої ви не зможете відмовитися!

Пн-Пт: 08:00-17:00
zavod@promstan.com.ua