дзвінок
час роботи
Пн-Пт: 08:00 -17:00
RU EN
UA
меню

Реконструкція промислових будівель і споруд: на що краще звернути увагу

Споруди (далі об'єкти) в процесі експлуатації зазнають фізичного та морального зносу (в останньому випадку через втрату функціонального якості об'єкта щодо існуючих сучасних норм і вимог). Коли потрібна реконструкція будівель промислового призначення?

реконструкція промислової споруди

Архітектурно-будівельна практика показує економічну неефективність повного зносу таких споруд і заміни їх новобудовою. Виняток можуть скласти ситуації, в яких вартість земельних ділянок, що знаходяться під цими об'єктами, має високу ціну. Особливі умови реставрації мають споруди зі статусом історичних пам'яток архітектури.

Техніко-економічна статистика визначає співвідношення витрат, з одного боку на повне «оздоровлення» споруди і, з іншого боку, на будівництво нового аналогічної споруди 30: 70%.

Що таке реконструкція

Реконструкція - це трудомісткий процес, особливо якщо мова йде про історичній забудові, пам'ятниках архітектури, складному промисловому будівництві, пошкоджених будівлях тощо. Виконання таких завдань вимагає професійного підходу, відповідного кадрового та матеріального забезпечення.

реконструкція споруди

Причини: навіщо потрібна реконструкція

Навіщо потрібна реконструкція пром. будівель? Існують як мінімум 2 причини реконструкції промислових будівель - моральний і фізичний знос. Так само, як і будівництво, будь-яка реконструкція починається зі складання проекту, який необхідно погоджувати як з житловими, так і з комунальними інстанціями.

приклад реконструкції споруди

Реконструкція будівель і капітальний ремонт: визначення та відмінності

Багато хто помилково сприймають поняття «реконструкція» і «капітальний ремонт» як синоніми. Але, якщо детально розібратися, то можна побачити значну різницю.

Капітальний ремонт проводиться в будівництві в період, коли виникає необхідність відновити характеристики будови до зазначених в проекті нормативів, з заміною або відновленням певних об'єктів будівництва. Іншими словами, в ході капітального будівництва не будуть зачіпатися основні технічно-економічні показники, такі як число поверхів, корисна площа, будівельний об'єм, площа забудови, що є в процесі реконструкції.

реконструкція будівлі

Вимоги до реконструкції будівель

Підвищення функціональної якості будівлі в більшості практичних ситуацій тягне за собою конструктивні зміни, застосування інших будівельних матеріалів.

У складі засобів підвищення якості зазвичай присутні наступні об'ємно-планувальні заходи:

  • зміна поверховості об'єкта, включаючи облаштування мансарди і надбудову додаткових функціональних і технічних поверхів;
  • прибудови до існуючих об'єктів додаткових функціональних і технічних об'єктів;
  • знесення або перенесення існуючих внутрішніх стін та перегородок при зміні планувальної схеми реконструкції промислових будівель;
  • проектування нових вбудованих приміщень або об'ємно планованих комплексів, в тому числі, які виходять за периметр існуючого об'єкта.

проектування пром споруди

Однією з типових передумов реконструкції об'єкта є принципові зміни систем інженерного облаштування та забезпечення об'єкта. Подібні зміни в загальному випадку вимагають проектування промислових будівель і досить часто призводять до конструктивно-матеріальних трансформацій об'єкта. Прикладом може служити необхідність облаштування ліфта і елементів сміттєпроводу в існуючій будівлі, а також конструктивно-планувальне виконання протипожежних вимог.

У цьому ж ряду знаходиться принципову зміна систем опалення об'єктів:

  • включення тепло несучих елементів в конструкцію стін;
  • облаштування «теплих» підлог;
  • повітряно-вентиляційного опалення та інше.

Відносно нові вимоги до реконструкції промислових будівель - екологізація, як в частині експлуатації, так і в період зведення, в тому числі вибір технологічних процесів і матеріалів. У загальних випадках екологізація включає нормування побутових і технічних відходів, атмосферних викидів забруднюючих речовин відведення побутової та технологічної стічної води, скидання в водні об'єкти неорганізованого поверхневого стоку талої та дощової води з території об'єкта.

По відношенню до раніше побудованих об'єктів нові екологічні вимоги виступають як істотні передумови реконструкції окремих, і в основному, функціональних процесів і характеристик. Як наслідок, застосування зазначених вимог може привести до зміни об'єкта і по об'ємно-планувальних параметрів, і за конструктивним рішенням.

У період зведення об'єкта екологічні вимоги віднесені до будівництва, як і до будь-якого виробництва. В даний період вплив будівельних процесів має різні форми:

  • поява мінерального пилу;
  • викиди в атмосферу металевого пилу, флюсових присадок, продуктів горіння при зварювальних та інших вогневих робіт;
  • випаровування синтетичних і натуральних розчинників, фрагментів лакофарбової суміші;
  • відведення з території будівельного майданчика забруднених стічних вод різних видів (господарсько-побутових, технологічних, поверхневих, виробничих, поливомийні).

На стадії проектування об'єкта, відповідного проекту виконання робіт (ПВР) відповідно до чинних нормативних, інструктивно-методичних документів потрібно виконати прогноз впливу об'єкта на якість навколишнього середовища за зазначеним напрямком. Дане положення визначає необхідність формування відповідного фонду нормативних довідкових, методичних матеріалів при підготовці фахівців в галузі будівництва.

модель проектування промислової споруди

Особливості реконструкції промислових будівель

Реконструкція промислових будівель і споруд        істотно відрізняється від нового будівництва, так як має свої особливості в проектуванні, розробці технологічного процесу, специфіки виконання будівельно-монтажних робіт, розрахунку їх вартості. Особливості реконструкції промислових будівель:

  • конструктивні, об'ємно-планувальні рішення часто є різнотипними;
  • перед проведенням основних робіт може знадобитися демонтаж будівель або їх окремих частин;
  • будівельні майданчики розгортаються в умовах обмеженого простору;
  • етапи реконструкції промислових будівель на різних ділянках можуть істотно відрізнятися за тривалістю;
  • часто виникає необхідність поєднувати капітальний ремонт будівлі з виробничою діяльністю підприємства або установи;
  • всі будівельно-монтажні роботи повинні проводитися з урахуванням особливостей вже зведених конструкцій (це стосується використовуваних технологій, матеріалів і ін. аспектів).

Переваги реконструкції промислових будівель - масштаб проведення робіт. Вони бувають наступних видів:

  1. Корінна реконструкція: повна перебудова споруд з демонтажем, монтажем. Здійснюється за єдиним проектом, кошторисом. Проводиться в разі, коли капітальний ремонт не дасть бажаного результату.
  2. Мала реконструкція: перебудовуються або добудовуються окремі частини будівель. Здійснюється за окремими технічними проектами, кошторисами.

Важливо: Реконструкція належить до нестандартних видів будівельних робіт, тому в кожному окремому випадку вимагає індивідуального підходу.

модель промислової споруди

Які завдання вирішує реконструкція промислових будівель

Специфіка реконструкції промислових будівель щодо зменшення фізичного зносу об'єкта визначається наступними матеріально-конструктивними факторами, які виявляються в ході цільового обстеження стану об'єкта:

  • геометрична трансформація проектних форм і параметрів;
  • просідання, зниження несучої здатності, дестабілізація основи об'єкта;
  • зниження фізичних, хімічних характеристик, характеристик міцності конструктивно-будівельних матеріалів до критичних станів;
  • критичний прогин прогонових конструкцій покриттів і перекриттів, поява і розкриття тріщин, ознаки формування пластичних шарнірів в металевих конструкціях;
  • порушення проектної міцності і герметичності елементів стиків конструкцій зовнішніх стін і основного несучого кістяка об'єкта.

Зверніть увагу: Моральний знос об'єкта виражається, як правило, в зниженні функціонального якості об'ємно-планувальної структури приміщення в результаті появи нових нормативних вимог або функціональних характеристик.

Следующая статья
29 cічня 2020
Чи є гарантія на сендвіч-панелі - як діяти при настанні гарантійного випадку
Перш ніж приступити до будівництва, кожен замовник зацікавлений у виборі довгострокових відносно експлуатації матеріалів. І цей показник в першу чергу залежить від його якості. останнім часом на будівельному ринку сендвіч-панелі з металевим облицюван. . .
Читати докладніше
Предыдущая статья
14 квітня 2019
Гідропоніка – нове слово в аграрній справі
Вирощування методом гідропоніки – один з найбільш ефективних способів отримання розсади або сільськогосподарських рослин в тепличних умовах. У його основі занурення коренів в інертне середовище, що містить всі необхідні поживні речовини для активного. . .
Читати докладніше

Зв'яжіться з нами прямо зараз, і ми зробимо пропозицію,

від якої ви не зможете відмовитися!

Пн-Пт: 08:00-17:00
zavod@promstan.com.ua