дзвінок
час роботи
Пн-Пт: 08:00 -17:00
RU EN
UA
меню

Особливості облаштування водостоку на покрівлі з профнастилу

Монтаж покрівлі з профнастилу вважається складним багатостадійним процесом, при якому важливо дотримуватися безліч нюансів. У будівлях дах складається з різних елементів і від правильності і уважності при її установці залежить її надійність і термін експлуатації. Якщо при її монтажі допустити недбалість, то без виправлення помилок дах буде головною проблемою в вашому домі. При конструкції даху особливо важливо приділити час установці водостоку. Саме цей процес ми детально розберемо в нашій статті.

Чому важливо встановити водостік

Водостоки на дахах з профнастилу необхідні для того, щоб захистити фасад будівлі від вологи під час дощу і відведення води від прибудинкових територій. Особливо це важливо, якщо поруч з будинком територію обклали бетонною обмосткою або тротуарними плитками, адже вони сильно псуються від води. При відсутності водостоку вода буде стікати на них з висоти близько шести метрів і довго плитка під таким напором не витримає. Завдяки монтажу водостоку під профнастил вдається підкорити дощову воду і направляти її в будь-якому напрямку, яке буде прийнятним для власника будинку. Наприклад, можна перенаправити її на квіткову грядку і позбавити себе від необхідності періодичного поливу рослин.

Основні елементи водостоку

Водостічні системи складаються з подкарнизного жолобу, воронки і труби, яка допомагає відводити воду в потрібному напрямку. Ринва може бути різної форми поперечного перерізу, але частіше за все від прямокутний. напівкруглий або фігурний. Колірну палітру можна підібрати абсолютно різну, але краще, щоб колір водостоку підходив під профнастил. Також жолоби бувають відкритими і закритими. У першому варіанті воронка є окремим елементом конструкції, а в другому, вона відразу розташована в жолобі. У обох видів є свої недоліки.

Закриті жолоби є монолітною конструкцією, проте їх важко вичищати від бруду і листя, які нападають в нього за рік. Іноді в зимовий час канали водостоку звужуються через скупчення льоду.

Відкриті жолоби мають окремі водостоки і відрізняються більш високою прохідністю, але без якісного кріплення воронки до жолобу сильний вітер може призвести до жахливого гуркоту.

складові елементи водостоку

Як правильно встановлювати водостік

Багато хто цікавиться, чи можна встановлювати водостік самостійно. Безумовно, заборонити це вам ніхто не може, однак, якщо ви не впевнені в своїх силах, то краще скористайтеся допомогою професіоналів. Проте, якщо ви готові встановити водостік на профнастил самі, нижче кілька рад про те, як правильно це зробити.

В першу чергу, перш ніж зрозуміти, як кріпити водостік до профнастилу, потрібно виміряти довжину покрівлі. Це допоможе визначити кількість воронок і водозливних труб. У підсумку, якщо довжина покрівлі не більше як вісім метрів, ​​то достатньо однієї воронки, а якщо понад, то вже необхідно дві.

Далі необхідно виміряти висоту будинку, що допоможе зрозуміти, якої довжини необхідні труби для відводу води. При їх придбанні не варто забувати про покупку колін і кріпильних елементів. Зокрема потрібно взяти фігурні скоби, які допоможуть утримувати жолоб і обхопити труби за допомогою замків на болтах. Також необхідні будуть дві заглушки для жолоба і саморізи.

При цьому немає єдиної думки про те, як краще встановлювати водостік на профнастил. Згідно з інструкціями спочатку встановлюють жолоби, а вже після цього займаються покрівлею даху. Край профнастилу підганяють до зливних каналів в кінці робіт. Однак даний підхід вкрай важко здійснити без наявності дорогої спецтехніки.

 

Існує також протилежний спосіб, а саме монтаж водостоку під наявний дах за допомогою будівельного лісу. Починають його з розміток майбутніх власників жолоба. Після чого згинають утримувач так, щоб вдалося зафіксувати подкарнізной жолоб практично посередині на краю даху, але при цьому він трохи зміщувався назовні. Дане розташування дозволить гасити потоки води об його зовнішні борти, адже інакше вона банально виливалася б.

Визначивши рівень вигину для центрального утримувача, починається підготовка інших власників. Кожен з них згинають на один сантиметр сильніше, щоб крайній утримувач був опущений до центру на п'ять градусів. Аналогічно відбувається процес на іншій стороні даху і в підсумку виходить два ухилу з протилежних сторін.

Наступним кроком є ​​монтаж власників та жолоби. Для цього необхідно:

  • Прямим кінцем утримувач вставити під покрівлю в район нижніх хвиль.
  • У покрівлі і в тримачі просвердлити шестімілліметровой отвір і з'єднати з саморізом. Так зробити з кожним власником.
  • Трохи стискаючи жолоб, вставити нижній край в тримач, після чого легенько натиснути до моменту, коли почуєте характерне клацання, що означає, що він на місці.
  • Важливо не упустити момент, щоб край, який сходить на зниження, вставлявся в наступний відрізок жолоба, адже інакше вода буде затікати під нього.
  • Після установки жолобів потрібно вставити крайні заглушки, які фіксуються для міцності завдяки покрівельним саморізам.

Після монтажу водостоку роблять розмітку для воронки, вирізують отвори і кріплення для з'єднання воронок і жолоби. Для цього найкраще скористатися клепками або короткими саморізами. При цьому краще останній варіант, адже при ньому з'єднання більш герметичне. Після цього всі стики і заглушки обробляються силіконом.

Останнім етапом є установка водозливних труб і тестування роботи всього водостоку. У разі, якщо вода від центру покрівлі збігає до країв, а далі через лійку, то установка водостоку проведена коректно.

Коли водостік не потрібно встановлювати

Безумовно, даний процес є додатковою витратою коштів і часу. Тому є кілька винятків, коли водостік немає необхідності встановлювати. До них відносять ситуації, коли:

  • не потрібно захищати стіни і фундамент від вологи
  • дах сконструйований таким чином, що забезпечений відвід води в потрібні зони
  • поруч з дахом немає необхідності проходити, відсутні примикаючі споруди та інші об'єкти, які не повинні контактувати з вологою
  • в сухих регіонах, де опади бувають вкрай рідко.

Важливо! У разі, якщо ви хоч трохи сумніваєтеся в тому, що вам вдасться встановити водостік самостійно, настійно рекомендуємо звернутися до професіоналів, адже легше все зробити правильно з першого разу, ніж переробляти.

Следующая статья
29 cічня 2020
Який наповнювач сендвіч панелей краще: мінеральна вата або ППУ
В будівництві стали активно використовувати каркасну систему зведення споруд з обшивкою сендвіч-панелями. І це не дивно, так як дана система має цілу низку переваг: доступна ціна, простота і надійність вантажоперевезень, високий відсоток міцності, не. . .
Читати докладніше
Предыдущая статья
29 cічня 2020
Особливості шумоізоляції даху з профнастилу
Профнастил є досить популярним матеріалом, який використовують для покрівлі, адже він виготовляється з досить міцної оцинкованої сталі і покривається захисним декоративним шаром. З огляду на те, що він і коштує відносно недорого, багато покупців з ра. . .
Читати докладніше

Зв'яжіться з нами прямо зараз, і ми зробимо пропозицію,

від якої ви не зможете відмовитися!

Пн-Пт: 08:00-17:00
zavod@promstan.com.ua