дзвінок
час роботи
Пн-Пт: 08:00 -17:00
RU EN
UA
меню

Сендвіч-панелі vs профнастил - що краще для облаштування вентфасадів

Навісні вентфасади - технологічне інженерне рішення, що дозволяє якісно утеплити і підвищити естетичну привабливість як нових об'єктів різного призначення (магазинів, промислових підприємств і ін.), так і реконструйованих споруд. З'явившись відносно недавно, такий тип облицювання стрімко завойовує ринок, так як характеризується відмінними експлуатаційними властивостями. Для спорудження системи використовуються два популярних матеріали - можна виготовити фасад з сендвіч-панелей або з профнастилу. Якому типу облицювання віддати перевагу?

Щоб відповісти на питання, що краще: профнастил або сендвіч-панелі для вентильованого фасаду, необхідно детально проаналізувати експлуатаційні властивості кожного матеріалу.

Сучасні рішення

Вентильована конструкція являє собою тришарову структуру, що включає систему облицювання та утеплення, які кріпляться на спеціальний каркас. Основа сучасного фасаду - стіни об'єкта. До них фіксуються певного розміру і на конкретну глибину кронштейни, параметри яких підбираються з урахуванням товщини теплоізоляційних плит.

Монтаж утеплювача здійснюється за допомогою застосування дюбелів. Завершальний етап при формуванні першого шару сучасного фасаду - установка волого-вітрозахисною плівки. Остання характеризується підвищеною паропроникністю. Гладка зовнішня сторона матеріалу забезпечує надійний захист теплоізоляційних плит від атмосферних впливів (мокрий сніг, злива). Внутрішня пориста поверхня пропускає вологу з утеплювача. Додаткова функція цього елемента - захист теплоізоляційних плит від впливу повітряного тиску, яке виникає при сильних поривах вітру.

Другий шар - вентиляційний зазор. Він повинен становити не менше 20 мм. Тільки в такому випадку забезпечується ефективне відведення вологи, яка буде усуватися з повітряними потоками.

Третій шар - облицювальний матеріал. Він кріпиться на напрямні, виконані зі сталі з оцинкованим покриттям, нержавіючої сталі або алюмінію. Фіксація листів або плит здійснюється за допомогою застосування саморізів.

Вимоги, що пред'являються до вентфасадів

Головне завдання будь-якого типу облицювання - надійний захист стін будівлі від руйнівного впливу атмосферних явищ (дощу, снігу, вітру, граду, ультрафіолету), а також утеплення споруди. Тому до вентильованих конструкцій завжди пред'являються підвищені вимоги щодо:

  • простоти і швидкості виконання монтажних робіт;
  • терміну служби;
  • теплоізоляційних властивостей і шумоізоляції;
  • рівня пожежної безпеки;
  • ремонтопридатності (можливості заміни пошкоджених окремих ділянок);
  • екологічної чистоти;
  • естетичної привабливості.

2837517

Важливо!Ще один важливий критерій вибору матеріалу - доступна вартість. Пряма співпраця з виробником сендвіч-панелей або профнастилу дозволяє замовити облицювання для фасаду за вигідною ціною, вільної від надбавок посередницьких структур.

Матеріали 21-го століття

І сендвіч-панелі, і профнастил називають найкращим технологічним рішенням для облицювання фасадів будівель. Матеріали характеризуються рядом переважних особливостей:

  • універсальністю застосування, так як використовуються для вирішення широкого спектра завдань;
  • збільшеним експлуатаційним ресурсом;
  • хорошими звуко- і теплоізоляційними властивостями;
  • вогнестійкість;
  • різноманітністю колірних рішень (вибираються згідно з таблицею RAL);
  • практичністю (добре приховують дефекти поверхні).

Виготовлення сендвіч-панелейі профнастилу має здійснюється відповідно до вимог діючих стандартів якості. Перші характеризуються тришаровою структурою і являють собою свого роду «бутерброд». Зовні знаходяться оцинковані сталеві листи, оброблені полімерним покриттям з метою поліпшення корозійної стійкості, всередині розташовується теплоізоляційний матеріал (мінвата щільністю 117 км / м куб. або пінополістирол). В основі профільованого листа - сталь певної товщини.

Тонкощі монтажу

Вентильований фасад повинен задовольняти умови експлуатації. Спорудити конструкцію з профнастилу без укладання теплоізоляційних плит не набагато складніше, ніж, наприклад, звести паркан з цього ж будматеріалу. Головне завдання полягає в необхідності витримувати вертикальність і забезпечити герметичність з'єднання листів, щоб запобігти потраплянню крапель води. У разі зведення вентиляційного фасаду з утепленням важливо подбати про коректної укладанні теплоізоляційних плит, а також про належне облаштування системи облицювання в цілому.

Сендвіч-панелі характеризуються простотою установки. Завдяки невеликій вазі конструкції, роботи проходять досить швидко. Головне завдання - правильний підбір розмірів саморізів і забезпечення якісної герметизації стикових з'єднань, щоб виключити потрапляння крапель води в теплоізоляційний шар (особливо якщо він виконаний з мінеральної вати). В іншому випадку експлуатаційні властивості вентильованого фасаду серйозно знизяться.

Довговічність матеріалу

Експлуатаційний ресурс профнастилу визначається якістю і станом полімерного покриття.

Важливо! Зазвичай термін служби вентильованих фасадів, виконаних з цього будматеріалу, становить до 50 років.

Що стосується сендвіч-панелей, то використовуваний в їх конструкції утеплювач здатний виконувати свої функції вічно, за умови, що йому буде забезпечений високий рівень захисту від атмосферного впливу. Співпраця з перевіреним виробником, який дорожить своєю репутацією на ринку, дозволяє придбати якісний матеріал, який характеризується довговічністю і хорошими експлуатаційними властивостями. При цьому не варто забувати про важливість виконання монтажних робіт відповідно до вимог діючих стандартів безпеки.

Особливості теплоізоляції

За цим критерієм профнастил повністю поступається сендвіч-панелі, так як сталевий лист не має здатність утримувати тепло. Фасади з такого матеріалу необхідно утеплювати.

В конструкції сендвіч-панелі вже передбачено наявність теплоізоляційного матеріалу (мінеральної вати щільністю 117 км / м куб. або пінополістиролу). Товщина цього шару - від 60 до 200 мм. Облицювання фасаду сендвіч-панелями часто не вимагає додаткових трудовитрат і дає можливість мінімізувати витрати на обігрів об'єкта.

uteplitel-ventiliruemogo-fasada3

Цікаво! Ще один плюс такого рішення - швидкість виконання монтажних робіт.

Фактори, що визначають вартість облицювання фасаду

Сендвіч-панелі, безумовно, дорожче обходяться, ніж профнастил. Це обумовлено технологією виробництва матеріалів і якістю використовуваної сировини. Вартість квадратного метра вентфасада визначається, виходячи з обраного типу облицювання. Сендвіч-панелі - це комплексне рішення, що дозволяє виконати роботи в стислі терміни. Якщо в планах змонтувати вентфасад з профнастилу, то слід бути готовим до додаткових витрат (на покупку теплоізоляційних плит, оплату їх установки). Тому на сьогоднішній день сендвіч-панелі - це очевидний фаворит на ринку облицювальних будматеріалів.

Висновки

І профільований лист, і сендвіч-панелі при грамотній установці і дотриманні технології монтажу вентфасада здатні забезпечити багаторічну експлуатацію об'єкта без ремонтів. Перший варіант коштує дешевше, проте його застосування тягне за собою додаткові витрати на придбання теплоізоляції, що згодом нівелює різницю в ціні. Сендвіч-панелі добре зберігають тепло, але більш вибагливі при установці - вимагають надійної герметизації стиків.

Следующая статья
13 квітня 2020
Сфера застосування сендвіч-панелей
Сендвіч-панелі являють собою популярний будівельний матеріал. Його відмінна риса-багатошарова структура, за рахунок якої він придбав унікальні експлуатаційні якості. У будівництві є кілька напрямків, де використовуються сендвіч-панелі. Так, вони заст. . .
Читати докладніше
Предыдущая статья
09 квітня 2020
Що собою являють і де застосовуються легкі будівельні конструкції (ЛСТК)
В основі сучасних промислових, комерційних, адміністративних, житлових та інших будівель лежать легкі металоконструкції (позначення - ЛСТК або ЛМК). Їх створюють з полегшених профілів, що утворюють каркас, і огородженя - виконаних з сендвіч-панелей,. . .
Читати докладніше

Зв'яжіться з нами прямо зараз, і ми зробимо пропозицію,

від якої ви не зможете відмовитися!

Пн-Пт: 08:00-17:00
zavod@promstan.com.ua