дзвінок
час роботи
Пн-Пт: 08:00 -17:00
RU EN
UA
меню

Що собою являють і де застосовуються легкі будівельні конструкції (ЛСТК)

В основі сучасних промислових, комерційних, адміністративних, житлових та інших будівель лежать легкі металоконструкції (позначення - ЛСТК або ЛМК). Їх створюють з полегшених профілів, що утворюють каркас, і огородженя - виконаних з сендвіч-панелей, профнастилу і інших матеріалів. Швидкі темпи розвитку виробництв і стрімке зростання підприємств, що надають великий спектр послуг, зумовили широке поширення і популярність будівництва з ЛМК в Україні та країнах СНД. З їх допомогою можна спорудити крите приміщення будь-якої площі і конфігурації (арочні і ін.), При цьому вартість монтажних робіт буде зведена до мінімуму.

Що являє собою легка металева конструкція

Отже, ЛСТК і ШМБ - що це? В основі останнього - високоміцний металевий каркас, який збирається з окремих елементів (колон, балок, ферм) - легких металоконструкцій. Кріплення вертикальних стійок і горизонтальних ригелів здійснюється за допомогою застосування зварювальної технології або болтових з'єднань.

Готові рами розподіляють на однаковій відстані і монтують з бетонною основою. Технологія виробництва швидкомонтованих будівель (ШМБ) не передбачає зведення капітального або дорогого фундаменту, як практикується в традиційному будівництві. В якості огороджувальних конструкцій виступають листи профнастилу, сендвіч-панелі і інші матеріали.

ЛСТК дозволяють зводити об'єкти вище і ширше, ніж будівлі з колод і цегли. Вони часто застосовуються там, де традиційними будматеріалами просто неможливо досягти необхідних показників (технічних характеристик, швидкості монтажу, економії коштів та ін.). Крім того, ЛМК-конструкції найбільш ефективні там, де:

  1. необхідно побудувати об'єкти, які експлуатуються в агресивних умовах (при низькому температурному режимі і ін.);
  2. потрібно звести збірні / розбірні і пересувні споруди.

Затребуваність ШМБ на основі ЛМК зростає з кожним роком. Така популярність споруд, виконаних з полегшених профілів, обумовлена ​​декількома причинами: стислими строками виконання металовиробів, можливістю їх транспортування на будь-які відстані, проведенням монтажних робіт незалежно від погодних умов, швидким демонтажем будівлі з подальшим застосуванням в іншому місці.

Види легких металоконструкцій

В будівництві ШМБ використовуються різні типи металовиробів. До ЛМК-конструкцій відносять:

  • балки перекриттів;
  • галереї і переходи;
  • покрівельні ферми;
  • прогони;
  • зв'язки (вертикальні / горизонтальні);
  • двутаври (балкові, колонні, широкополочні, спеціальних серій);
  • несучі колони;
  • огородження сходових маршів;
  • різні майданчики;
  • допоміжні конструктивні елементи.

Виходячи зі способу виробництва, металоконструкції класифікуються на два типи: катані і збірні. Компонування останніх здійснюється з кількох елементів за допомогою застосування зварювальної технології, клепки або болтових з'єднань. Збірка металоконструкції здійснюється в заводських умовах.

Катані елементи являють собою готовий профіль, виготовлений при прокатці без необхідності виконання подальшого компонування. Приклад - балки, швелера, двотавр.

Переваги легких металоконструкцій

Доступні сьогодні людині високі технології дозволяють збирати каркаси будівель різної конфігурації і розмірів з абсолютною точністю в розрахунках. При цьому технологія виробництва ШМБ сприяє прискоренню та спрощенню монтажних робіт. В результаті об'єкти, зведені з ЛСТК, характеризуються технологічністю, високим запасом міцності і довговічністю.

До ключових переваг легких металоконструкцій зараховують:

  1. універсальність використання (на основі ЛСТК можна спорудити будівлі будь-якого призначення і складності);
  2. підвищену несучу здатність;
  3. несхильність перепадів температурного режиму, вологості, деформації, механічних пошкоджень;
  4. стійкість до деструктивного впливу цвілевих грибків і інших мікроорганізмів;
  5. підвищений рівень пожежної безпеки;
  6. збільшений експлуатаційний ресурс;
  7. екологічна чистота;
  8. можливість демонтажу і подальшого використання на іншому місці.

Додаткова перевага - швидкість виконання монтажних робіт. Збірка об'єкта з ЛСТК займає в 1,5-2 рази менше часу, ніж капітальне будівництво будівлі традиційним способом.

 Легких металоконструкцій

Сьогодні область застосування легких металоконструкцій досить широка. З них можна побудувати:

  • промислові об'єкти;
  • багаторівневі гаражі і паркінги;
  • будівлі для басейну;
  • спортивні комплекси;
  • офісні центри;
  • складські приміщення;
  • торгові павільйони, магазини, супермаркети і гіпермаркети;
  • інженерні споруди (естакади, щогли);
  • АЗС;
  • ангари;
  • стайні;
  • об'єкти для АПК;
  • птахо і свиноферми;
  • СТО та автосалони;
  • зерно- і овочесховища.

Цікаво! Нерідко замовляють виробництво з ЛСТК об'єктів приватних домоволодінь (побутівок, гаражів, навісів, дачних будиночків, бань, мансард), оздоровчих комплексів та соціальних будівель.

Недоліки легких конструкцій

Як показує практика, ЛСТК фактично не мають мінусів. Серед незначних недоліків виділяють наступні:

  1. Легкі швидкобудуюємі конструкції не придатні для спорудження банківських установ і підприємств ядерної промисловості. Технологія зведення об'єктів, що вимагають максимального рівня захисту, передбачає капітальне цегляне, монолітне або залізобетонне будівництво.
  2. Якщо будівлі з ЛСТК експлуатуються в умовах агресивного середовища (підвищена вологість, вплив хімічних речовин), з часом їх конструктивні елементи можуть піддаватися корозійних процесів. Легка металева конструкція іржавіє в тому випадку, коли на ній накопичуються забруднення, а також коли не дотримується вологісний і температурний режими. Своєчасне очищення елементів від пилу і антикорозійна обробка стиків дозволяє збільшити експлуатаційний термін ШМБ.
  3. Облицювальні матеріали під впливом атмосферних явищ зношуються. Тому важливо проводити своєчасну заміну елементів.

Увага! Важливо підвищити рівень пожежної безпеки ЛСТК. Справа в тому, що вплив температур (від +300 ° C і вище) негативно позначається на експлуатаційних характеристиках алюмінієвих і сталевих елементів - знижується їх несуча здатність. Проблема підвищення рівня вогнестійкості ЛСТК вирішується застосуванням спеціальних вогнетривких складів при їх монтажі, організацією систем підвісних стель і іншими способами.

Следующая статья
13 квітня 2020
Сендвіч-панелі vs профнастил - що краще для облаштування вентфасадів
Навісні вентфасади - технологічне інженерне рішення, що дозволяє якісно утеплити і підвищити естетичну привабливість як нових об'єктів різного призначення (магазинів, промислових підприємств і ін.), так і реконструйованих споруд.
Читати докладніше
Предыдущая статья
09 квітня 2020
Що таке навісні вентильовані фасади, їх ключові переваги та особливості монтажу
Вентильований навісний фасад (НВФ) - конструкція, що складається з теплоізоляційного шару і облицювання, яка використовується для утеплення і архітектурного оформлення будівель різного призначення. Таке технологічне інженерне рішення застосовується д. . .
Читати докладніше

Зв'яжіться з нами прямо зараз, і ми зробимо пропозицію,

від якої ви не зможете відмовитися!

Пн-Пт: 08:00-17:00
zavod@promstan.com.ua