дзвінок
час роботи
Пн-Пт: 08:00 -17:00
RU EN
UA
меню

Що таке навісні вентильовані фасади, їх ключові переваги та особливості монтажу

Вентильований навісний фасад (НВФ) - конструкція, що складається з теплоізоляційного шару і облицювання, яка використовується для утеплення і архітектурного оформлення будівель різного призначення. Таке технологічне інженерне рішення застосовується для наведення останніх «штрихів» на нових об'єктах і спорудах, що реконструюються. Завдяки відмінним функціональним і естетичним характеристикам, вентфасад викликає стабільно високий інтерес серед сучасних будівельників. Що це таке? Спробуємо розібратися!

Навісні вентильовані фасади - що це таке

В основі конструкції - багатошарова структура облицювальних матеріалів, надійно закріплених на несучому металевому каркасі, який встановлений на стінах будівлі. Технологія пристрою вентфасада в обов'язковому порядку передбачає наявність повітряного зазору між декоративною панеллю і утеплювачем. Тільки в такому випадку забезпечується ефективне відведення молекул вологи і пару, які будуть усуватися з повітряними потоками.

З'ясувавши, що таке вентфасади, не зайвим буде ознайомитися з переважними особливостями системи, серед яких виділяють:

  • простоту збірки, технологічність і високу швидкість виконання монтажних робіт;
  • довговічність системи (в залежності від матеріалу - 25-50 років і навіть більше);
  • хороші тепло- і звукоізоляційні властивості;
  • можливість швидкого ремонту, заміни окремих конструктивних елементів системи, простоту обслуговування;
  • високий рівень пожежної безпеки;
  • можливість застосування системи в будь-яких кліматичних зонах.

Вентфасади сприяють істотному збільшенню експлуатаційного терміну будівлі. Додатковий плюс НВФ - перешкода проникненню води (вогкості) в стіни і з'єднання. Завдяки наявності зазору, молекули пара і атмосферна волога ефективно видаляються природним шляхом. Мікроклімат усередині будівлі максимально комфортний, що виключає збільшення витрат на кондиціонування повітря.

Комплектація навісних вентильованих фасадів

Сьогодні на ринку представлений широкий асортимент облицювальних матеріалів - понад 40 типів. Тому можна замовити НВФ, виконаний з:

  1. композитних панелей;
  2. нержавіючої сталі;
  3. керамограніта;
  4. оцинкованого профнастилу;
  5. повністю готових сендвіч-панелей.

Металевий каркас виготовляється з нержавіючої сталі, алюмінію, оцинкованої сталі. Ці матеріали характеризуються довговічністю, високим запасом міцності, стійкістю до дії корозії, а також до деформації. Підоблицьовувальна система включає в себе набір спеціальних комплектуючих (кронштейни й кріпильні металовироби - саморізи, дюбеля, направляючі) і теплоізоляційні плити (пінополістирол, мінвата) певної товщини.

До додаткових елементів конструкції відносяться ущільнювальні стрічки, заклепки, кляммери, декоративні вставки і куточки, що закривають зазори між панелями і їх торцями.

Основні види

Залежно від конструктивних особливостей, вентфасади класифікуються на два основних типи:

  • касетні. Головний елемент НВФ - металлокассета, всередині якої знаходиться утеплювач. Форма (квадратна, прямокутна) і розміри виробу можуть бути різними, що дозволяє реалізувати навіть найсміливіші задуми по архітектурному оформленню будівлі. Нижня частина декоративної касети вставляється в замок для з'єднання з верхньою частиною наступної (може використовуватися відкритий або закритий монтаж);
  • рейкові. Це різновид касетного НВФ. Замість квадратних і прямокутних декоративних панелей використовуються довгасті рейки. Металеві подовжені панелі виготовляють з алюмінію або сталі з оцинкованим покриттям. Для поліпшення експлуатаційних і естетичних властивостей рейки покривають спеціальним полімерним складом.

Якому типу віддати перевагу? Вибір роблять, виходячи з призначення будівлі.

Технологія пристрою вентильованого фасаду

Структура НВФ включає в себе кілька шарів (матеріали розміщуються в залежності від показників тепловіддачі, за ступенем зменшення). Схема конструкції така:

  1. стіни будівлі;
  2. теплоізоляційні плити. Утеплювач надійно захищає стіни від замерзання і відтавання. Таким чином виключає негативний вплив температурних перепадів на конструкцію будівлі. Як результат, вона не піддається деформації, а на поверхнях не з'являється цвіль і мікротріщини. Крім того, стіни з подібною облицюванням добре акумулюють теплову енергію. Наприклад, в разі аварійного відключення теплопостачання об'єкта, цегляна поверхня при наявності зовнішнього шару, що утеплює буде остигати в 6-7 разів повільніше в порівнянні з внутрішнім типом теплоізоляції. Додатковий плюс застосування утеплювача в конструкції НВФ - поліпшення звукоізоляції будівлі. Фасадні касети добре поглинають сторонні шуми, забезпечуючи акустичний комфорт людині, що знаходиться всередині;
  3. волого-вітрозахисна плівка. Матеріал забезпечує надійний захист утеплювача від атмосферних впливів і впливу повітряного тиску, яке виникає при сильних поривах вітру;
  4. металеві напрямні;
  5. повітряний зазор (не менше 20 мм). Він працює за принципом витяжки: внутрішня волога видаляється природним шляхом. Крім того, повітряний зазор в системі НВФ додатково виконує роль температурного буфера;
  6. облицювальний матеріал. Сендвіч-панелі, профнастил та інші типи оздоблення фасаду захищають конструкцію НВФ від атмосферних явищ (дощу, мокрого снігу, граду). У літню спеку облицювальний матеріал добре відбиває сонячні промені, забезпечуючи створення комфортного мікроклімату всередині будівлі.

Важливо! Проектування і монтаж конструкцій НВФ можна виконувати в будь-який час року (навіть при мінусовій температурі), а для проведення ремонту немає необхідності розбирати всю систему.

Особливості монтажу

Отже, як робити НВФ? Технологія монтажу такої конструкції включає кілька етапів:

  • створення проекту;
  • підготовку об'єкта до утеплення;
  • розробку схеми розташування кронштейнів (виконується з урахуванням реальної несучої здатності будівлі, розмітка стіни проводиться знизу вгору);
  • монтаж теплоізоляційних плит;
  • установку волого-вітрозахисної плівки;
  • кріплення напрямних;
  • облицювання будівлі.

Фіксація кронштейнів до стіни здійснюється за допомогою застосування анкерів. Їх довжина визначається, виходячи з товщини теплоізоляційної плити, а кількість «на квадрат» - в залежності від ваги облицювання. Утеплювач укладається в шаховому порядку. Плити повинні щільно прилягати одне до одного. Завершальний етап формування першого шару НВФ - укриття теплоізоляційної плити волого-вітрозахистом.

Далі, згідно з технологією монтажу НВФ, йде повітряний прошарок. Зазор між першим шаром (утеплювач + захист від вітру) та облицювальним матеріалом - не менше 20 мм. Зменшення цієї величини призведе до неякісного видалення конденсату.

Кріплення напрямляючих здійснюється на вирівняну по вертикалі і горизонталі основу. Прорізи (дверні, віконні, кутові) виконуються зі спеціальних елементів.

Завершальний етап - монтаж облицювання. Тип кріплення залежить від виду використовуваного декоративного матеріалу. Для проведення монтажних робіт застосовуються:

  1. саморізи (для сендвіч-панелей і профнастилу);
  2. кляммери (якщо НВФ необхідно виконати з керамограніта);
  3. куточки або санчата (для композитних касет).

Монтаж займає по часу від декількох днів до декількох тижнів. Швидкість виконання робіт залежить від площі облицювання фасаду і особливостей технології укладання декоративного покриття.

Вартість квадратного метра конструкції формується, виходячи з:

  • матеріалу (бетон, цегла, пінобетон) і архітектурних особливостей (насиченість дверних, віконних прорізів, наявність заглиблень, кривизни, виступаючих елементів) несучої стіни, а також поверховості будівлі;
  • типу облицювання (сендвіч-панелі, профнастил, керамограніт, композитні панелі, металлокассети);
  • виду вентфасада (касетний, рейковий);
  • типу фасадної підсистеми (алюмінієва, сталева, нержавіюча);
  • наявності або відсутності утеплювача.

Вентфасад - це складна інженерна конструкція і проектування, монтаж якої варто довірити професіоналам. В іншому випадку, гідності НВФ обернуться зайвими проблемами при експлуатації.

Підсистема вентильованих фасадів

Головне завдання таких конструктивних елементів - забезпечити надійну фіксацію теплоізоляційних плит і облицювання до стіни. Всі з'єднання механічні, повністю виключаються мокрі схеми. У підсистему вентфасадов входять:

  1. несучі профілі, що формують каркас;
  2. кронштейни. Їх виготовляють зі сталі (оцинкованої, нержавіючої) або алюмінію. Головна вимога до елементу - здатність витримувати навантаження. Це особливо важливо при великих виносах фахверка. В останньому випадку проблема вирішується або збільшенням числа кронштейнів (мінус для клієнта - подорожчання конструкції), або застосуванням метизів зі збільшеною несучою здатністю. Широкий типорозмірний ряд кріплення дозволяє швидко підібрати виріб потрібної довжини і якісно вирівняти стіни;
  3. листи облицювання.

До підсистеми вентфасадів пред'являються серйозні вимоги: всі елементи повинні мати підвищену несучу здатність і корозійну стійкість. Додаткові побажання - рухливість вузлів для витримування динамічних навантажень і хороша швидкість монтажних робіт.

Следующая статья
09 квітня 2020
Що собою являють і де застосовуються легкі будівельні конструкції (ЛСТК)
В основі сучасних промислових, комерційних, адміністративних, житлових та інших будівель лежать легкі металоконструкції (позначення - ЛСТК або ЛМК). Їх створюють з полегшених профілів, що утворюють каркас, і огородженя - виконаних з сендвіч-панелей,. . .
Читати докладніше
Предыдущая статья
17 березня 2020
Як правильно спрогнозувати витрати при будівництві БМЗ
Що швидко монтуються, БМЗ - це споруди, що складаються з каркаса, виконаного з металевого профілю, обшитого зовнішніми огороджувальними конструкціями (сендвіч-панелями або іншими матеріалами).
Читати докладніше

Зв'яжіться з нами прямо зараз, і ми зробимо пропозицію,

від якої ви не зможете відмовитися!

Пн-Пт: 08:00-17:00
zavod@promstan.com.ua