дзвінок
час роботи
Пн-Пт: 08:00 -17:00
RU EN
UA
меню

Швидкомонтовані будівлі

Останнім часом стали досить популярними швидкобудуюємі будівлі (ШМБ), так як вони мають масу переваг: від бюджетности і швидкості зведення до надійності і міцності. Давайте більш докладніше розглянемо питання, що таке швидкобудуюємі конструкції.

Що таке ШМБ

Що швидко монтуються (ШМБ) - це конструкції, зведені із застосуванням металевого каркаса або готових блоків. Для обшивки найчастіше використовуються готові сендвіч-панелі, які кріпляться за технологією полистовой складання.

Основні класи ШМБ

У США близько 80% побутових і господарських будівель є швидкомонтуючими. В Україні відносно недавно почали використовувати дану технологію. Можна зустріти два типи великих класів (каркасні та безкаркасні).

Без каркаса

У будівлях даного типу основними конструктивними елементами є секції. Секція - це дві панелі стінові й одна покрівельна. Для з'єднання панелей використовуються карнизи. У стінових можуть розташовуватися технологічні, воротні, дверні та віконні прорізи. Секції кріпляться між колонами. Жорсткість конструкцій забезпечується за рахунок застосування зварювання щодо торцевих панелей і заставних деталей.

З каркасом

Це так звані блок-модульні або каркасно-панельні будинки. Для зведення можна використовувати модульну та збірну технології. Модульні каркаси вже випускаються з заводу в готовому варіанті, а ось збірні потрібно буде зібрати самостійно за допомогою скручування або зварювання.

Рекомендуємо перш ніж вибрати тип споруди порадитися з фахівцями, так як при виборі потрібно враховувати багато факторів: від типу грунту до призначення споруди.

Конструкція і технологія ШМБ

Швидкомонтовані будівлі - це споруди, ефективність технології яких забезпечується за рахунок правильного проектування і використання міцних металевих профілів. Всі елементи, які входять в конструкцію, окремо розраховуються і поставляються на будівельний майданчик, а монтаж здійснюється за рахунок застосування нарізного і зварного з'єднання.

На даний момент діють нормативи, в рамках яких виробництво конструктивних елементів проводиться зі сталі підвищеної міцності (С345 і С255). Вироби металевого типу з високими показниками міцності використовуються:

  1. Для монтажу перекриттів.
  2. При зведенні несучих каркасів з великим прогонових кроком і великими статичними і динамічними навантаженнями.
  3. Для надійної зв'язки між конструктивними елементами.
  4. В якості основи для різних комерційних об'єктів (автомийок, ферм, складів, торгових точок та ін.).
  5. В якості підстав при зведенні різноманітних висотних об'єктів: опор електропередач, щогл, веж.
  6. Для зведення спеціальних споруд: доменних печей, резервуарів для рідких і сипучих матеріалів, бункерів.
  7. При зведенні різних вантажопідйомних механізмів і мостів.

Навіть якщо розглядати весь спектр різноманітності металевих конструкцій, у кожного типу є своє призначення, а також вибір буде залежати від компонування блоків ШМБ.

Основні частини швидкомонтованих будівель

З чого складається ШМБ? В основі кожного об'єкта розташовується міцний з високою надійністю фундамент, розміри і тип якого напряму залежатимуть від особливостей майбутньої будови. Фундамент - це міцна конструкція в грунті, яка витримує весь вантаж від майбутньої будови, не допускаючи його осідання.

Так як ШМБ мають гранично невеликою вагою, немає необхідності зводити складний стрічковий фундамент, досить обладнати столбчатую конструкцію для кожної опори. Якщо умови складні (болотиста місцевість, наявність підземних вод та ін.) - для зведення використовуються палі.

Стіни будівлі, що зводиться повинні вільно витримувати навантаження від перекриттів і покрівлі, а також, надійно захищати простір всередині будівлі від впливів зовнішнього середовища. Існують несучі конструкції стін і самонесучі.

Перекриття - конструкції внутрішнього типу, основне завдання яких зонувати і захищати простір, а також виконувати функції, що несуть.

Розрізняють такі функціональні особливості перекриттів за місцем компонування:

  1. Колони - конструктивні елементи вертикального типу, які виконують підтримку перекриттів горизонтального типу, покрівлі і стін.
  2. Балки - елементи горизонтального типу, які передають від перекриттів навантаження на колони.
  3. Прогони - встановлюються разом з ригелями, так звані другорядні балки.
  4. Покрівля - покриття повинне бути герметичним.
  5. Сходи - дозволяють вільно і безпечно переміщатися між поверхами.
  6. Двері (ворота) - для забезпечення безпечного і вільного проїзду або проходу в споруду.

Комплект або некомплект

Серед існуючих класифікацій швидкомонтованих конструкцій варто відзначити ще одну, яка пов'язана з не комплектністю і комплектністю. Комплектні ШМБ - це споруди, які зібрані в заводських умовах і поставляється замовнику з усією технічною документацією та кріпильними елементами. Що ж стосується споруд некомплектного типу - це продукція, яка була зібрана з елементів від різних виробників?

Вибір необхідної технології здійснюється з урахуванням ринкових сегментів, які превалюють в даний момент (торгово-розважальні центри, логістичні комплекси та ін.). Як відзначають фахівці, сьогодні користуються високим попитом «збірні» залізобетонні конструкції, де в якості колон використовують монолітний залізобетон, а перекриття виконуються з міцного металу.

Блок-модулі

Основа для блок-модульних типів споруд - контейнери. Контейнер виготовляється з фасадних панелей, металевого міцного каркаса, стелі, підлогового покриття, дверей і вікон. Каркас зазвичай виготовляється з металевих прутів перетином від 2 до 4 міліметрів або оцинкованих прутів діаметром від 0,8 до 2 міліметрів.

Блок-контейнер може випускатися декількох стандартних розмірів: висота у всіх 2,4 метра, а довжина і ширина: 3х12, 3х9, 3х6, 2,5х6. Блоки можуть випускатися замкнутими (всі стіни, підлогу і стелю), а можуть бути разомкнутого типу (відсутня одна зі стін або підлогу / стеля).

Звертаємо увагу на переваги блок-модулів - доступна вартість, наявність обробки, можливість багаторазового перенесення, швидкий і простий монтаж.

Прогнози і перспективи

За прогнозами виробників ШМБ і експертів будівельного ринку, найближчі 5 років кількість швидкомонтованих будівель буде варіюватися на позначці 40%. На темпи розвитку даного будівельного напрямку в Україні впливають проблеми в фінансовому міжнародному секторі, а також політична нестабільність. Рекомендуємо стежити за ринковими пропозиціями, і отримати професійну консультацію, перш ніж приступити до будівництва.

Следующая статья
17 березня 2020
Як правильно спрогнозувати витрати при будівництві БМЗ
Що швидко монтуються, БМЗ - це споруди, що складаються з каркаса, виконаного з металевого профілю, обшитого зовнішніми огороджувальними конструкціями (сендвіч-панелями або іншими матеріалами).
Читати докладніше
Предыдущая статья
17 березня 2020
Як правильно зберігати профнастил: поради експертів
Профнастил користується високою популярністю, в зв'язку з цим домовласники і професіонали навчилися його вибирати правильно: вміють читати маркування, знають, як визначитися з типорозміром, як правильно здійснювати монтаж. Однак багато втрачають ще. . .
Читати докладніше

Зв'яжіться з нами прямо зараз, і ми зробимо пропозицію,

від якої ви не зможете відмовитися!

Пн-Пт: 08:00-17:00
zavod@promstan.com.ua