дзвінок
час роботи
Пн-Пт: 08:00 -17:00
RU EN
UA
меню

Будівельні технології ЛСТК і ЛМК: особливості

Більшість замовників в першу чергу орієнтуються при будівництві на вартість. Фахівці рекомендують перед «підрахунками», вивчити всі технології зведення будівель із застосуванням металоконструкцій. Давайте ознайомимося з конструктивними особливостями, перевагами і недоліками ЛМК і ЛСТК, після чого можна буде приступити до впевненого планування свого бюджету.

Поняття і переваги ЛСТК і ЛМК

Технології легких металевих конструкцій (ЛМК) користуються підвищеним попитом по всьому світу вже не один десяток років. В основному технологія застосовується для побудови споруд промислового і громадського типу різної поверховості. Каркас зводиться із застосуванням різних типів прокату: від квадратів до швелерів.

Технології легких сталевих тонкостінних конструкцій (ЛСТК) в минулому столітті використовувалися в малоповерховому будівництві при наявності складних умов клімату. В процесі побудови використовуються сталеві листи з різним перетином товщиною не більше 4 міліметрів.

Каркас

Порада: Яка технологія краще ЛСТК або ЛМК потрібно вибирати виходячи з особливостей будови, навколишнього середовища, бюджету. Якщо самостійно визначиться не можете, рекомендуємо звернутися до професійних будівельним компаніям.

Економія і міцність

Що краще з розглянутих технологій? Виходячи з практики, велика увагу замовники приділяють двом поняттям: «міцність» і «економія». І це не дивно, так як бюджет зазвичай обмежений, а будівлі в результаті повинні бути довговічними і виконувати свої прямі функції.

Металоємність ЛМК і ЛСТК

Основна перевага і характеристики технології ЛСТК - це економія металу (в межах 45%). Низькі показники металоємності будинків були досягнуті за рахунок граничного зменшення товщини конструкції - до чотирьох міліметрів. Якщо порівнювати з ЛМК, то у даних листів товщина може досягати 40 міліметрів.

Вогнестійкість ЛМК і ЛСТК

В процесі будівництва, одним з основних критеріїв є вогнестійкість металевих конструкцій. Вогнестійкість ЛМК регламентована СП2.13130.2009 і становить - 3-4, а для ЛСТК регламент ще не прописаний. Якщо ЛМК починають свою деформацію при t впливу 500 градусів, то для ЛСТК потрібен поріг в рази менше.

Порада: Для збільшення порогу вогнестійкості поверхню листів потрібно додатково обробити вогнетривкими складами і матеріалами.

Ціна на будівництво різних конструкцій

Підсумкова ціна споруд грає велику роль при виборі матеріалів для будівництва. Деякі замовники вважають, якщо заощадити на металі, можна отримати економічно вигідну і надійну споруду, але як показує практика - це думка помилкова.

Ціна профілю легких сталевих тонкостінних конструкцій в середньому на 35-45% вище, ніж легкі металеві конструкції. Визначити яка буде різниця у вартості будівництва різних технологій буде простіше, якщо відправити запит на розрахунок ціни на безкаркасний арочний ангар в професійну компанію (фахівцями враховуються всі фактори, від особливостей земельної ділянки до кліматичних умов і цільового призначення).

Монтаж будівель з ЛМК і ЛСТК

Серед переваг ЛСТК варто також відзначити можливість монтажу своїми руками, без застосування складної підйомної техніки, професійного устаткування і особливих навичок. І якщо для гаража ще можна вибрати ЛСТК, так як будова невеликій площі, то для зведення ангара, даний метод буде незручним.

Нормативна документація свідчить, що ЛМК рекомендується використовувати для будівель, загальна площа яких перевищує 1500 квадратних метрів. Звернемо увагу, що на відміну від ЛМК для ЛСТК дані площі для зведення будуть проблематичними навіть якщо роботу будуть виконувати професіонали.

Надійність будівель і ангарів з ЛМК і ЛСТК

 

ЛМК

ЛСТК

Експлуатаційний термін служби

від 35 до 40 років

більше 50 років

Кількість аварій

більш надійна конструкція

низька опірність прогресуючим руйнувань

Рекомендація: ЛСТК краще монтувати в регіонах з помірними кліматичними умовами, без важких катаклізмів. Якщо провести порівняння, ЛМК менш вибагливі до погодних і грунтових особливостей (за умови дотримання всіх правил і норм монтажу).

Підбиваючи підсумки

Так що вибрати ЛСТК або ЛМК? ЛСТК розроблялася з конкретною метою - для зведення малоповерхових котеджів, а стрімке зростання сфер застосування останнім часом відбувається через економію на ціні проекту. Як показує практика, економити на металі не рекомендується. Для того, щоб убезпечити себе від незапланованих руйнувань, краще купити якісні матеріали та комплектуючі.

Що стосується технології ЛМК - вона популярна як в спеціальному, так і в промисловому будівництві, надійність перевірена часом. Конструкції мають високу безпекою, оптимальної металлоемкостью, швидким і простим монтажем.

Следующая статья
17 березня 2020
Полімерні покриття профільованих листів: основні види та їх особливості
Профнастил - це сучасний облицювальний матеріал, який володіє такими перевагами, як тривалий експлуатаційний період (за рахунок застосування полімерних матеріалів), простота в застосуванні і в догляді. Матеріал має широкий спектр застосування. Покрит. . .
Читати докладніше
Предыдущая статья
16 березня 2020
Популярні і доступні покрівельні матеріали: ТОП-5
Вибір і монтаж покрівельного матеріалу - справа відповідальна, від цього буде прямо залежати «погода в домі» - захищеність будівлі від несприятливих впливівдовкілля (високі або низькі температури повітря, різного роду опади, вітер, шум, пил і ін.). Я. . .
Читати докладніше

Зв'яжіться з нами прямо зараз, і ми зробимо пропозицію,

від якої ви не зможете відмовитися!

Пн-Пт: 08:00-17:00
zavod@promstan.com.ua